Print this page

Jadranka Stojanovski

Suradnik na Obzor 2020 projektu: National Initiatives for Open Science in Europe - NI4OS-Europe
tel. 4561-095 (interni 1712)
e-mail: jadranka.stojanovski[at]irb.hr
soba 219 (I. krilo, I. kat)

IMG_0426jacaNajduže je u Knjižnici IRB-a, sadašnjem Centru za znanstvene informacije – od 1979. godine. Diplomirani je inženjer fizike, viši knjižničar i doktor informacijskih znanosti. Od listopada 2020. je u mriovini, no još uvijek ne miruje! I dalje je dijelom radnog vremena zaposlena kod nas kao suradnica na međunarodnom Obzor 2020 projektu National Initiatives for Open Science in Europe - NI4OS-Europe, a na Sveučilištu u zadru na projektu Open Scholarly Communication in the European Research Area for Social Sciences and Humanities - OPERAS. 

Prije puuuno godina pokrenula je projekte kao što su Sustav znanstvenih informacija SZI, ZIND i Web malih knjižnica vezane uz organizaciju poslovanja knjižnica, kao i brojne projekte vezane uz organizaciju informacija o znanosti i znanstvenicima: Centar za online baze podataka, Hrvatska znanstvena bibliografija CROSBI, Tko je tko u znanosti u Hrvatskoj, Šestar – baza podataka znanstvene opreme. U suradnji s kolegama iz Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva i SRCA pokrenula je i projekt HRČAK - portal hrvatskih časopisa u otvorenom pristupu. Uglavnom je svojeglava i voli sve sama napraviti, no stvari vezane uz ICT se toliko brzo razvijaju da ih ne stigne slijediti. Voli kad su knjižnice napredne i kad razviju nove informacijske servise i usluge prije nego što se korisnici dosjete da su im prijeko potrebne. Voli promjene. Fasciniraju je mogućnosti koje su na raspolaganju i koje se ne koriste dovoljno. Najradije bi svjedočila i/ili aktivno sudjelovala u nekim dramatičnim promjenama (pozitivnim) u svijetu znanstvenog izdavaštva, knjižničarstva i sl. Velika je pobornica inicijative otvorenog pristupa (OAI). Ima puno previše ideja, tako da samo mali dio stigne realizirati. U zadnje je vrijeme dosta neučinkovita, makar naizgled radi puno. Posebno je poslije Nepala odlebdjela negdje i još se nije vratila. Pokušava se prisjetiti zašto je ono posao važan.

Osim hrvatskog jezika, govori engleski. Nekada je izvrsno vladala i njemačkim i talijanskim, koji su danas "malo" zahrđali.

Privatni interesi uključuju planinarenje, odbojku, foklor i ples, pingač, skijanje i fotografiju. Bavila se raznim lijepim stvarima kao što su speleologija, alpinizam, padobranstvo... Članica je PDS Velebit. Živi u Dugavama. Voli se družiti. Ima četiri prekrasna sina (Matiju, Janka, Mislava i Luku) i Željca koji je strpljivo trpi već desetljećima. Ima puno prijatelja i uvijek se iznova čudi koliko su to krasni ljudi. Voli dobru muziku i dobre filmove. Voli kartati, ali ne voli gubiti. Voli šivati, raditi predmete od gline, slikati, raditi lampe od rižinog papira, kućice za ptice, čestitke i razne druge stvari. Voli muziku, a voli i pjevati, ali nije baš nešto za slušanje. Na svu sreću ne zna ništa svirati, inače bi sigurno više pjevala. Zadnje vrijeme nešto pokušava svladati gitaru, ali joj baš ne ide. Matija je strpljivo pušta da ga prati dok on pjeva i svira gitaru. Voli izrađivati i puštati zmajeve. Voli prikačiti na zmaja fotoaparat pa fotografirati iz zraka. Voli čitati. Htjela bi naučiti svirati usnu harmoniku. Htjela bi da dan traje barem duplo dulje.