Print this page

Otvoreni dani 2004. - Od tiskane knjige do digitalne knjižnice

knjigeOtvoreni dani IRB-a, 13.-15. svibnja 2004.

Punkt Knjižnice: OD TISKANE KNJIGE DO DIGITALNE KNJIŽNICE

 

 

 

Nekoć opipljiva knjiga sada je digitalno znanje u virtualnom svijetu. Internet je povezao knjižnice u veliku svjetsku knjižnicu bez zidova.

1. E-knjige
Mnogi se pitaju kakva budućnost čeka knjigu: papirnata ili digitalna? Što ćemo nalaziti na policama knjižnica u 21. stoljeću?

2. E-časopisi
... su časopisi dostupni na Internetu. Pojavili su se početkom 90-tih godina, a danas gotovo svi znanstveni časopisi imaju svoje e-izdanje. Kako bi obavijestile korisnike o dostupnim e-časopisima, knjižnice su počele na web stranicama raditi popise časopisa s linkovima na elektroničke inačice.

3. Znanost na internetu
Danas svatko, od učenika do znanstvenika, na internetu može pronaći informacije iz svih znanstvenih područja primjerene svojoj dobi, obrazovanju i interesima.

4. Virtualna referentna zbirka
Nekad je svaka knjižnica posjedovala zasebnu zbirku pomoćne literature - rječnika, enciklopedija, leksikona i sl. Danas takve zbirke redovito nalazimo i u elektroničkom obliku - na web stranicama knjižnica.

5. Pretraživanje
Kako količina informacija koja nam je na raspolaganju uglavnom putem Web-a sve više raste, neophodno je u tom mnoštvu pronaći onu za nas pravu informaciju. Stoga je neophodno poznavati osnovne vještine pretraživanja informacija. U tome će nam pomoci knjiznični katalozi, baze podataka i tražilice web prostora.

U priloženom letku možete pogledati odabrane sadržaje s interneta za svaku navedenu temu!

Additional Info