Print this page
Friday, 15 February 2013 14:48

Otvoreni dani 2013. - Pirati u knjižnici

przenjeOtvoreni dani IRB-a, 18.-20. travnja 2013.

Punkt Knjižnice: PIRATI U KNJIŽNICI

 

 

 

Jedan od oblika piratstva je i izrada i distribucija neovlašteno umnoženih primjeraka djela zaštićenog autorskim pravom. Kako knjižnice danas brode mutnim vodama copyrighta?

Autorsko... što? Copyright? Jesu li vam to poznati pojmovi? 'Prženi' CD – pojam iz kuharice ili vaše svakodnevice? Kršite li neki zakon ako 'skidate' glazbu s Interneta? Smijete li iskopirati cijelu knjigu koja vam treba za ispit? Možete li bilo koju 'fotku' s interneta koristiti u svojoj prezentaciji?

Tiskanu građu u znanstvenim knjižnicama sve više potiskuje digitalna: časopisi, knjige, online baze podataka i bezbrojne znanstvene i neznanstvene informacije dostupne na Internetu koje polagano utiru put ka digitalnoj knjižnici budućnosti.

Shodno zahtjevima vremena i uloga knjižničara se mijenja, iako knjižničari i dalje prikupljaju, organiziraju i pretražuju informacije (konkurirajući Google-u i drugim pretraživačima) te omogućavaju slobodan pristup informacijama ujedno vodeći računa o zaštiti autorskih prava.

Pirati i gusari su bili profesionalni pljačkaši i otimači brodova. Danas je piratstvo poprimilo neko sasvim drugo značenje: Piratstvom se naziva izrada i distribucija neovlašteno umnoženih primjeraka djela zaštićenog autorskim pravom. Što je dozvoljeno, a što nije? Kopiranje, 'skidanje' s Interneta, mijenjanje i ponovno korištenje... Često niti ne znamo da određenim načinom korištenja nekog autorskog djela kršimo nečija autorska prava. S druge strane, preoštro zakonodavstvo i krivo interpretiranje propisa može ozbiljno ugroziti slobodu pristupa informacijama.

Na pitanja što je autorsko pravo (copyright) i autorsko djelo te moderno piratstvo, što je dozvoljeno, a što nije, kako štititi autorska prava i ujedno omogućiti slobodan pristup infomacijama pokušat će odgovoriti djelatnici Knjižnice IRB-a.

SADRŽAJI PREZENTACIJA

Additional Info