Print this page
Friday, 24 January 2014 09:58

I susjeda ima Facebook račun: interesi čitatelja u Općinskoj knjižnici Karaševo

karasevo110. kolokvij Knjižnice Instituta Ruđer Bošković
Iacob Domaneant, Općinska knjižnica Karaševo, Rumunjska:
I SUSJEDA IMA FACEBOOK RAČUN: INTERESI ČITATELJA U OPĆINSKOJ KNJIŽNICI KARAŠEVO

Karaševo je smješteno u zapadnome dijelu Rumunjske. Općina Karaševo broji oko 2700 stanovnika. Lokalno stanovništvo u selu i u obitelji govori posebnim dijalektom hrvatskog jezika i doseljeno je na zapad Rumunjske u 14. st.

Općinska knjižnica u Karaševu osnovana je 1963. godine, za vrijeme komunističke vlasti u procesu modernizacije seoskih sredina. Knjižnica broji oko 11000 knjiga (3500 je na hrvatskom jeziku) i ima oko 275 stalno upisanih čitatelja.

Kako lokalno stanovništvo koje živi u Karaševu i okolnim selima predstavlja malu etničku manjinu s prilično dobro sačuvanim folklorom i specifičnim vrijednosnim sustavom karakterističnim za tradicionalne, male, zatvorene zajednice, imaginarij običnog čovjeka nosi neke značajke koje ostavljaju pečat na njegovom tumačenju civilizacijski nakupljenog znanja i načinu na koji pojmi nove informacijske tehnologije. I ne samo kako tumači, nego i što usvaja i uklapa u svoj vrijednosni okvir kada pretražuje informaciju ili razgovara s knjižničarom. Ovisno o dobi čitatelja te su značajke različite. Za starije, knjižničar "zna sve", znanje leži napisano u knjigama i "skriva neshvatljive tajne"; za mlađe, informacija dolazi u digitalnom obliku, uklopljena kasnije u vrijednosni okvir lokalnog interesa "tko se s kime druži i što radi".

Iacob Domaneant je diplomirao sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Već skoro šest godina radi u Općinskoj knjižnici u Karaševu u Rumunjskoj. Nakon diplomiranja i povratka iz Zagreba 2001. godine radio je godinu dana kao profesor u Dvojezičnoj srednjoj školi u Karaševu. Nakon toga neko je vrijeme radio i kao urednik u lokalnom časopisu "Hrvatska Grančica" koji izdaje Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj. U slobodno vrijeme voli planinariti i igrati šah. Bavi se i web razvojem, a posebno ga zanima CMS platforma Drupal.

Virtualni kolokviju - TC prijenos iz Karaševa! :)

Kolokviju će se moći pristupiti i putem telekonferencijske veze na:
http://conf.irb.hr/

1. Iz padajućeg izbornika odaberite: Kolokvij
2. Unesite Vaše ime
3. Unesite lozinku: kolokvij

Za praćenje kolokvija je potreban samo web preglednik s instaliranim Adobe Flash dodatkom, a ukoliko želite sudjelovati u raspravi trebat će vam i slušalice s mikrofonom te po želji i web kamera.

Ukoliko naiđete na probleme prilikom korištenja aplikacije za telekonferencije, desno na ekranu možete napisati poruku na koju će vam odgovoriti naši administratori.

Additional Info

  • Predavač:

    Iacob Domaneant, Općinska knjižnica Karaševo, Rumunjska:

  • Mjesto održavanja: IRB, dvorana 3. krila
  • Vrijeme održavanja: 29. siječnja 2014., srijeda, u 14:00h