Print this page
Tuesday, 28 April 2015 13:28

Odluka o obvezi pohrane znanstvenih, stručnih i popularnih radova u Repozitorij Instituta Ruđer Bošković - FULIR

Written by 
Rate this item
(2 votes)

U svrhu osiguravanja dostupnosti rezultata znanstvenih istraživanja, njihove pohrane, zaštite i dugoročnog očuvanja te promocije znanstveno-istraživačkih, popularno-znanstvenih i edukacijskih aktivnosti Instituta Ruđer Bošković, u skladu s Hrvatskom deklaracijom o otvorenom pristupu iz listopada 2012. godine te preporukom Europske komisije „Recommendation on access to and preservation of scientific information" od 17.7.2012. godine, kao i praksom najprestižnijih svjetskih znanstvenih institucija, na temelju članka 16. Statuta Instituta Ruđer Bošković, donosim sljedeću

ODLUKU
o obvezi pohrane znanstvenih, stručnih i popularnih radova u Repozitorij Instituta Ruđer Bošković - FULIR

 

  1. Zaposlenici Instituta Ruđer Bošković obvezni su u Repozitorij Instituta Ruđer Bošković – FULIR (http://fulir.irb.hr/) pohraniti digitalnu kopiju svih svojih znanstvenih, stručnih i popularnih radova te kada je god to moguće osigurati otvoreni pristup istoj.
    Pod znanstvenim, stručnim i popularnim radovima se podrazumijevaju:
         a) radovi objavljeni u časopisima i zbornicima radova sa skupova
         b) poglavlja u knjigama
         c) monografije i druge vrste knjiga
         d) ocjenski radovi
         e) prezentacije i posteri s izlaganja na konferencijama
         f) prezentacije i popratni materijali s predavanja održanih na Institutu i drugim ustanovama
         g) materijali za učenje i poučavanje
         h) tehnička i druga izvješća.
  2. Prilikom pohranjivanja radova iz točke I. od a) do c) ove Odluke autori su obvezni pohraniti završnu verziju rukopisa koja je prihvaćena za objavljivanje i/ili objavljenu (izdavačevu) verziju rada te joj osigurati otvoreni pristup, ako je to u skladu s autorskim pravima izdavača.
    U slučaju da se prilikom objave pojedinih radova od autora traži da dio autorskih prava prenesu na izdavača, autori trebaju nastojati osigurati pravo pohranjivanja određene verzije rada u otvorenom pristupu (poželjno završne verzije rukopisa koja je prihvaćena za objavljivanje).
  3. Prilikom pohranjivanja radova iz točke I. od d) do h) ove Odluke autori su dužni pohraniti završnu verziju rada i osigurati otvoreni pristup istoj.
    U iznimnim slučajevima i na temelju opravdanih razloga autori mogu tražiti od Instituta odgodu objavljivanja pojedinih radova iz točke I. od d) do h) ove Odluke u otvorenom pristupu putem FULIR-a.
  4. Radove iz časopisa, zbornika s konferencija i knjiga potrebno je pohraniti u trenutku njihovog prihvaćanja za objavljivanje, a najkasnije u trenutku objave publikacije.
    Prezentacije i postere s konferencija i predavanja je potrebno pohraniti odmah nakon održavanja konferencije/predavanja.
    Ocjenske radove je potrebno pohraniti nakon obrane.
    Ostale vrste radova je potrebno pohraniti u što kraćem roku od njihovog nastanka.
  5. Repozitorij FULIR održava i razvija Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja će provoditi edukaciju zaposlenika Instituta te im pružati potrebnu podršku.
  6. Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Ravnatelj:

dr. sc. Tome Antičić

Read 88482 times Last modified on Wednesday, 29 April 2015 15:20