Print this page
Friday, 11 July 2008 11:32

Nanjing library

Written by 

Nabasala sam na nju…. onak nenadano me zabljesnula svojom grandioznošću i arhitektonskom izazovnošću ostavljajući me totalno paf s jedinom željom da čim prije preskočim brojne štenge i uđem kroz mala vrata u tu neistraženu veličinu.

Nije baš bilo preveč vremena, ali treba iskoristiti svaku minutu i nabrzaka zaviriti gdje se može jer ne naleti se baš svaki dan na glavnu gradsku knjižnicu u kineskoj pokrajini Jiangsu, u gradu Nanjing-u, koja broji ni manje ni više, nego oko 8 milijuna volumena po čemu zauzima mjesto treće knjižnice u Kini.
Već je u predvorju jasno da se radi o modernoj knjižnici, kartičnih kataloga nigdje, a mnogobrojni korisnici stoje za elegantnim pultevima pretražujući po online katalozima. Tu su i pultevi za posudbu s pokretnim trakama na kojima se redaju razni natpisi (ne bih vam mogla reč kaj piše jer je bilo na kineskom :) . Knjižnica ima osam katova s raznoranim čitaonicama, i kolko sam u letu vidjela, dio knjiga je dostupan u otvorenom pristupu, sve lijepo označeno bar kodovima. Ukratko: opći dojam knjižnice je vaaaauuuuu, s malom dozom hrvatskog jala :)
Par slikica