Print this page
Friday, 11 April 2008 09:53

Prvi knjigomat u Hrvatskoj, s automatskim razduživanjem

Written by 

Vrati knjigu (i) usred noći

 

Ovih dana porečka Gradska knjižnica je korisnicima stavila na raspolaganje novu uslugu – knjigomat, koji omogućuje vraćanje posuđenih knjiga u bilo koje doba dana i noći, a korisnika automatski razdužuje i trenutno oslobađa daljnje zakasnine. Smješten je u bočnom zidu Dječjeg odjela na starogradskom trgu Marafor, a službeno je predstavljen ovog vikenda na Booktigi, premijernom festivalu pročitanih knjiga.


- Prema podacima kojima zasad raspolažemo, ovo je prvi knjigomat takve vrste u Hrvatskoj. Radi na sličnom principu kao i bankomat, samo što vam ne daje novac, već uzima knjige. U njega ne možete ubaciti bilo koju knjigu, jer je povezan s kompjuterskim sustavom knjižnice, tako da je naša građa zaštićena, kazala je privremena ravnateljica knjižnice Irides Zović.
Ono što ga razlikuje od knjigomata u Zadru, Zagrebu ili Rijeci je upravo trenutno razduživanje korisnika, a time i zaustavljanje eventualne zakasnine. Drugdje se naprosto radi o kutijama za ubacivanje naslova, nerijetko smještenim u samom prostoru knjižnice pa je korisnik vezan za njeno radno vrijeme. Čak i kada se utor nalazi u fasadi i omogućuje non-stop ubacivanje, korisnik biva razdužen tek kad knjižničar preuzme i obradi ubačene knjige.
- S obzirom na rampe koje priječe ulaz u stari grad te imajući u vidu osobe s posebnim potrebama, smatrali smo da valja omogućiti vraćanje knjiga u bilo koje doba, neovisno o našem radnom vremenu, rekla je Zović.
Zanimljivo je da se radi o kompletno hrvatskom proizvodu, koji je tvrtka Pula inženjering nekoliko mjeseci razvijala u suradnji s Gradskom knjižnicom. Njegova cijena je 70 tisuća kuna.
Valja spomenuti da će knjigomat opraštati velike zakasnine te ih zaračunavati u iznosu od najviše sto kuna, čak i ako korisnik realno duguje više. No zakasninu ipak neće i naplaćivati, već će to uraditi djelatnici knjižnice pri idućem dolasku korisnika, bilo to za mjesec ili dva, a dug se za to vrijeme neće povećavati. Kako doznajemo od Irides Zović, ovakvo pravilo je motivirano nastojanjem knjižnice da se vrati što veći broj posuđenih naslova.
- Na Booktigi smo se željeli predstaviti kao institucija koja drži do tradicionalnih vrijednosti i starih knjiga, a istovremeno pokazati da spremno prihvaćamo suvremenu tehnologiju koja može znatno poboljšati uslugu korisnicima, zaključila je Zović.

M. DODIĆ

Kako radi knjigomat?

Na knjigomatu su istaknute jasne upute za njegovo korištenje. Najprije valja unijeti inventarni broj knjige, bilo očitavanjem bar koda ili utipkavanjem njegovih brojki (za starije naslove). Potom se otvara utor i u njega stavlja knjiga. Vraćate li više knjiga, za svaku treba ponoviti postupak, pri tome nije nužno uz sebe imati člansku iskaznicu.

- Kapacitet mu je zasad 24 knjige, a bude li potrebno, lako ga je udvostručiti ili utrostručiti, kazala je Zović. Djelatnici u svakom trenutku na ekranu mogu vidjeti broj i naslove ubačenih knjiga

Last modified on Wednesday, 09 March 2011 09:54