Print this page
Friday, 15 February 2008 10:52

SCImago Journal & Country Rank – IF konačno dobiva konkurenta

Written by 

U prosincu prošle godine pojavio se novi alat za rangiranje časopisa i zemalja, čime je  Journal Citation Report konačno dobio konkurenciju, k tome još i besplatnu! Riječ je o SCImago Journal & Country Rank (SJR) bazi podataka koja  je razvijena u Španjolskoj i puštena u rad u prosincu prošle godine.  Ovaj besplatni alat za rangiranje časopisa i zemalja kao podlogu koristi podatke iz Elsevierevog Scopusa.

To konkretno znači da SJR u svojim analizama obrađuje podatke o znanstvenoj produktivnosti preko 15000 časopisa koje pokriva Scopus i to u razdoblju od 1996. do 2007. godine (usporedbe radi, Thomsonov WoS obuhvaća cca 9000 časopisa). SJR na temelju citiranosti pojedinih radova prema Scopusu izračunava novi metrički pokazatelj SCImago Journal Rank (SJR), pandan famoznom JCR-ovom faktoru utjecaja (IF).  No, dok se IF izračunava kao prosječan broj citata po članku objavljenom u nekom časopisu gdje su svi citati jednako tretirani, SJR se dobiva nešto kompiciranijim algoritmom sličnim Googleovom PageRanku.  To znači da nisu svi citati jednako tretirani, već je citatima koji dolaze iz časopisa s većim SJR-om pridana veća važnost.

SCImago baza osim novog pokazatelja SJR nudi rangiranje i mogućnosti usporedbe po pojedinim zemljama svijeta, usporedbe pojedinih časopisa, preglede pokazatelja po znanstvenim područjima i pojima kao i bogate grafičke pokazatelje. Vijest o toj novoj bazi podataka objavljena je i u Natureu.

Last modified on Wednesday, 09 March 2011 10:59