Print this page
Friday, 29 February 2008 11:08

Hrvatska otkriva lijek za rak

Written by 

Marijana Hranjec sintetizirala je čak 29 novih kemijskih spojeva. A jedan od njih pokazao je jako antitumorsko djelovanje. Posebice kod raka debelog crijeva i gušterače.

Najtraženiji lijek današnjice, onaj protiv raka, mogao bi se otkriti upravo u Hrvatskoj. Iako zvuči nestvarno, izgledi za takav scenarij nikad nisu bili veći.Sva dosadašnja istraživanja Marijane Hranjec za sada su obavljena samo in vitro, odnosno na uzgojenim stanicama tumora, no dobiveni rezultati i više su nego optimistični.”Biološka su istraživanja pokazala da spoj djeluje na molekulu DNK i sprečava diobu tumorskih stanica. Zbog toga imamo opravdan razlog da obavimo i skuplja, in vivo istraživanja na miševima, vjerojatno u idućih godinu dana”, kaže Hranjec.Jedina je prepreka koja bi mogla usporiti istraživanja, kao i uvijek u nas, novac.Samo patent, koji je Hranjec za svoje otkriće i prijavila, u Hrvatskoj stoji oko pet tisuća kuna, a u zemljama Europske unije i po četiri do pet tisuća eura. Osim toga, patente treba i održavati.

No, s druge strane, ako je vjerovati stručnjacima, nijedna potrošena kuna, kad je posrijedi ovo istraživanje, ne može biti bačena.

Mogućnost da spoj bude iskoristiv u borbi protiv raka velika je i gotovo sam sigurna da će utjecati na rast tumora. Jedino je pitanje koliko će spoj biti toksičan, što će pokazati istraživanje na miševima.

No, može se i taj nedostatak ukloniti manjim dozama lijeka tvrdi Marijeta Kralj, voditeljica Zavoda za molekularnu medicinu na Institutu Ruđer Bošković, koja je i ispitala djelovanja Marijanina kemijskog spoja na tumorske stanice, kao i još 750 kemijskih spojeva u posljednje četiri godine, koliko se Zavod sustavno bavi antitumorskim istraživanjima, i to po uzoru na Nacionalni institut za rak u SAD-u, po čemu su jedinstveni u ovome dijelu Europe.

No, unatoč svoj stručnosti, znanju i volji kojih nam očito ne nedostaje, put od zaštite kemijskog spoja do istraživanja na pravim pacijentima, koja se usput i ne izvode u Hrvatskoj, jako je dug.

U bogatim zemljama koje na istraživanjima ne štede od prijave patenta do konačnog proizvoda prođe i desetak godina. A mi u te bogate, nažalost, ne spadamo.

Primjer je Plivin Sumamed, koji je u uporabu došao nakon čak 30 godina istraživanja, piše Večernji list.

Net.hr 28.02.2008.