Print this page
Wednesday, 07 November 2007 13:57

eIFL 2007 General Assembly

Written by 

eIFL.net je mreža u koju je uključeno više od 2200 knjižnica iz pedesetak zemalja u razvoju (Afrika, bivši Sovjetski Savez, istočna Europa u koju se ubrajaju i zemlje bivše Jugoslavije, Srednji istok i jugoistočna Azija), a koja se bavi osiguravanjem pristupa informacijama.

Hrvatska je nekad bila članica eIFL mreže putem koje je bio osiguran pristup EBSCO bazama podataka, no zadnjih godina nismo bili članovi. U Beograd sam došla na ljubazni poziv organizatora, kako bismo u sklopu njihovog godišnjeg okupljanja razmotrili ponovno uključivanje Hrvatske u eIFL zajednicu.

Nisam još ništa vidjela od Beograda jer imamo cijeli dan predavanja i radionice, a navečer su organizirane zajedničke večere (jučer smo bili u tvrđavi na Kalemegdanu). Zanimljivo je slušati iskustva iz različitih zemalja. Predstavila sam naša iskustva u radu Centra za online baze podataka, a posebno im se dopao Priručnik za pretraživanje. Čini mi se da bi sudjelovanje u eIFL-u imalo višestrukih prednosti, od povoljnijih cijena za pojedine baze podataka, preko pomoći u uspostavljanju formalnog konzorcija, do povezivanja među srodnim knjižnicama i stručnjacima srodnih interesa. Također su gotovo svi veći izdavači ovdje tako da mogu dogovoriti osobno tekuće probleme. No, najljepše na ovom skupu na kojem sudjeluje sedamdesetak učesnika su ljudi iz pedesetak zemalja, koji se svaki na svoj način nosi s ogromnim cijenama koje vladaju u području znanstvenog izdavaštva, ograničenim financijskim mogućnostima i zahtjevnim korisnicima kojima su znanstvene informacije neophodne u svakodnevnim istraživanjima i nastavi.