Print this page
Monday, 21 March 2011 16:24

Dodjela počasnog doktorata dr. sc. Tefku Saračeviću

Written by 
Tefko Saracevic Tefko Saracevic Photo: J.Stojanovski

Povodom proslave 9. godišnjice osnutka, a ujedno i Dana Svučilišta u Zadru, u petak, 25. ožujka 2011. godine će biti dodijeljen i počasni doktorat znanosti u području društvenih znanosti, polja informacijske i komunikacijske znanosti dr. sc. Tefku Saračeviću, profesoru emeritusu Sveučilišta Rutgers, NJ, SAD.

Tefko Saračević već više od 40 godina djeluje u području informacijskih znanosti, gdje je postigao značajne znanstvene uspjehe na svjetskoj razini. Predmet njegovog znanstvenog interesa je prije svega bio usmjeren na iznalaženje teorijsko-metodoloških uporišta informacijske znanosti, osobito u odnosu na tumačenje njezinih osnovnih pojmova ili pristupa. Tijekom svoje znastvene karijere, objavio je preko 150 znanstvenih radova, među kojima valja posebno izdvojiti sedam knjiga, odnosno poglavlja u knjigama, 50-ak recenziranih članaka u časopisima, 60-ak recenziranih radova u zbornicima s konferencija, kao i niz članaka u raznim stručnim časopisima.

Dr. Saračević je bio vrlo aktivan i u nastavnoj djelatnosti, gdje je također prisutan posljednja 4 desetljeća. Sudjelovao je u u proučavanju, vrednovanju, oblikovanju i preoblikovanju te izvedbi nastavnih planova i programa u knjižničnoj i informacijskoj znanosti na nizu sveučilišta. Od 1985. godine pa sve do danas radi na Svučilištu Rutgers, gdje mu je 2010. godine dodijeljeno i zvanje profesora emeritusa. Svojim je savjetima usmjeravao aktivnosti na oblikovanju novih, tzv., bolonjskih programa na Odsjeku za informacijske znanosti pri Sveučilištu J. J. Strossmayer u Osijeku te pojedinih diplomskih i doktorskih studija na Sveučilištu u Zadru. Sa studentima Scučilišta u Zadru je također neumorno radio na organizaciji međunarodnih konferencija Conceptions on Library and Information Science – CoLIS3 (Dubrovnik, 1999.) i Libraries in the Digital Age – LIDA (Zagreb, Osijek, Dubrovnik i Zadar) koje se od 2000. godine redovito održavaju svake godine.

Ovom prilikom čestitamo profesoru Saračeviću na cjelokupnom znanstvenom doprinosu te zasluženom počasnom doktoratu Sveučilišta u Zadru.

Last modified on Tuesday, 22 March 2011 19:33