Print this page
Monday, 02 May 2011 17:45

Budućnost digitalnih knjiga, članaka...

Written by 

Kratki filmić o budućnosti digitalne knjige objavljen na TED-u potakne čovjeka na svakakva razmišljanja o mogućnostima koje su nam na raspolaganju i koje (ne) koristimo. Zamišljam znanstveni članak u kojem me autor pozdravlja putem video ili audio zapisa s nekim svojim zanimljivim uvodnim razmišljanjima o istraživanju, dok jednim klikom mogu vidjeti gdje radi (Google Maps?), prošetati do ustanove i razgledati je ako me zanima, možda zaviriti i u laboratorij, pogledati CV autora, ostale radove koje je objavio, područja u kojima je stručnjak i područja koja ga/nju tek intrigiraju...ne moram ništa tražiti, sve je na dohvat jednog klika...

Sam je rad predstavljen kao niz preglednog i lako čitljivog fragmentiranog teksta kroz koji se mogu jednostavno kretati. Postoji kraća verzija rada u kojoj autor na zanimljiv način sažima najbitnije značajke, tako da ga mogu razumjeti i čitaoci iz drugih područja i ona duža, detaljna verzija rada. Na "rubove" mogu jednostavno pisati napomene, označiti meni najvažniji dio rada, a te napomene mogu podijeliti s drugima, ako želim. Rad je popraćen grafičkim prikazima koje mogu povećavati, smanjivati, hmmm, mijenjati varijable, način prikaza, a lagano mogu doći i do izvornih podataka iz kojih su grafovi nastali.

Tu su naravno i fotografije, koje prirodno dopunjuju sadržaj rada. I njih mogu povećavati, smanjivati, a ispod nekih se kriju video zapisi ili različite 2D i 3D animacije. Mala ikonica na slici, grafičkom prikazu, tablici...vodi me do mjesta u tekstu gdje se sadržaj spominje i stavlja je u kontekst. Popis literature omogućuje da otvorim svaki rad jednim klikom, a uz svaki rad je kratki komentar autora izvornog članka.  Slijede nadopune, nakon objavljivanja rada, autor se dosjetio još nekih korisnih stvari, pa je to spomenuo u dodacima radu. Sami dodaci isto pružaju (bez)brojne mogućnosti, ovisno o znanstvenom području. Usput mogu komentirati rad i vidjeti komentare drugih čitatelja, kao i one samog autora. Na taj se način možda mogu dogoditi poticajne diskusije ili ostvariti suradnja na nekom budućem istraživanju. Mogu napisati i post-recenziju, na koju se naravno trebam potpisati. Mogu označiti rad tag-ovima i tako doprinijeti njegovorm pronalaženju.

Isto tako mogu jednostavno vidjeti tko je sve spominjao, navodio, citirao rad i u kojem kontekstu (izvadci iz radova, paragrafi, iz kojih točno mogu isčitati na koji je način rad spomenut i što je istaknuto). Na interaktivnoj karti svijeta mogu vidjeti od kuda dolaze autori koji su citirali ovaj izvorni, zamišljeni rad, njihove radove i sve drugo. Osim na druge radove autor me na kraju može uputiti na različite edukativne sadržaje, korisne alate i druge sadržaje prema svom izboru, koji mogu s temom rada biti povezani na nekoj široj razini.

Ne znam, ali mi se čini da bih za dva dana zaboravila da je PDF ikad postojao.

Last modified on Monday, 02 May 2011 18:59