Print this page
Friday, 23 September 2011 09:24

Seminar "Radijacijske metode u zaštiti predmeta kulturne baštine"

Written by 

U organizaciji Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ) 4. i 5. listopada 2011. godine održat će se seminar Radijacijske metode u zaštiti predmeta kulturne baštine.

Cilj seminara je približavanje metoda koje koriste zračenje konzervatorima, konzervatorima-restauratorima, kustosima i svim stručnjacima uključenim u održavanje, zaštitu i prezentaciju predmeta kulturne baštine te njihovim vlasnicima i korisnicima.

Uz sudjelovanje eksperta IAEA, Quoc K. Trana iz laboratorija ARC-Nucléart, Grenoble, Francuska, obradit će se slijedeće teme:

  • “Radijacijska metoda u dezinsekciji i dezinfekciji predmeta kulturne baštine” u utorak, 4.10.2011. u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Mimara
  • “Radijacijska metoda u konsolidaciji degradiranih predmeta kulturne baštine” u srijedu, 5.10.2011. u Institutu Ruđer Bošković i u Hrvatskom restauratorskom zavodu

Seminar se održava u okviru projekta tehničke suradnje s Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju IAEA, TC Project RER/8/015: “Primjena radijacijskih tehnika za karakterizaciju i očuvanje predmeta kulturne baštine na području Europe“ („Using Nuclear Techniques for the Characterization and Preservation of Cultural Heritage Artefacts in the European Region”).

Detaljne informacije, program skupa i prijavnice dostupni su na internetskoj stranici Hrvatskog restauratorskog zavoda

Last modified on Friday, 23 September 2011 14:12