Print this page
Friday, 30 September 2011 13:14

IRB i KTF Sveučilišta u Splitu pokrenuli zajednički doktorski studij

Written by 

Danas je u Vijećnici Rektorata Sveučilišta u Splitu svečano najavljeno otvaranje poslijediplomskog doktorskog studija Kemija mediteranskog okoliša na Kemijsko-tehnološkom fakultetu (KTF) Sveučilišta u Splitu, kojeg su zajednički pokrenuli Institut Ruđer Bošković (IRB) i KTF. Značaj studija za Splitsko sveučilište i regiju te program predstavili su: rektor Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Ivan Pavić, ravnateljica IRB-a, dr. sc. Danica Ramljak, dekan KTF-a, prof.dr.sc. Mladen Miloš, dr.sc. Marin Roje, koordinator studija od strane IRB-a i dr.sc. Igor Jerković, koordinator studija od strane KTF-a.

IRB i KTF zajedno su pokrenuli poslijediplomski doktorski studij koji će upotpuniti potrebe doktorskih studija iz prirodnih znanosti za polje kemije na Sveučilištu u Splitu. Pokretanje ovog doktorskog studija dolazi u vrijeme kada mladi znanstvenici i znanstveni novaci Sveučilišta u Splitu nemaju odgovarajući doktorski studij iz prirodnih znanosti što bitno povećava njihove ukupne troškove doktorskog studija na drugim Sveučilištima, a što utječe i na kvalitetu života i iseljavanje iz ovih dijelova Hrvatske.

Naročita prednost predloženog poslijediplomskog doktorskog studija je prilagođenost potrebama regije s osvrtom na kemiju mediteranskog okoliša čime ovaj studij postaje prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj već i u širem području Mediterana. Posebno je značajno istaknuti da će ovaj regionalni koncept omogućiti mladim stručnjacima ostanak i zapošljavanje u splitskoj regiji, te podizanje kvalitete istraživanja uz neposredniji kontakt sa svojim mentorima.

Predloženi program doktorskog studija usporediv s programima Sveučilišta u Zagrebu osobito Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i uglednih europskih visokih učilišta i visokih učilišta susjednih država kao što su: Universite de Geneve, Švicarska, Universität Wien, Austrija, Universa v Ljubljana, Slovenija i Univerzitet u Beogradu, Republika Srbija.

Last modified on Friday, 30 September 2011 13:16