Print this page
Monday, 05 December 2011 12:42

98. kolokvij Knjižnice Instituta Ruđer Bošković

Written by 
Sv. Sebastijan (drvena, polikromirana skulptura- 2,7 m),  franjevačka crkva, Virovitica, glavni oltar sv. Roka, rad J. Holzingera, 1769.  Photo: M. Braun, Hrvatski restauratorski zavod Sv. Sebastijan (drvena, polikromirana skulptura- 2,7 m), franjevačka crkva, Virovitica, glavni oltar sv. Roka, rad J. Holzingera, 1769. Photo: M. Braun, Hrvatski restauratorski zavod

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U srijedu, 7.12. će se u 15:00 u predavaonici 3. krila održati 98. po redu Kolokvij Knjižnice IRB-a:

Branka Katušin-Ražem, Institut Ruđer Bošković
Zračenje - terapija za kulturnu baštinu

Kako sačuvati kulturnu baštinu za buduće generacije?

Sve izraženija svijest o važnosti zaštite kulturne baštine objedinjuje djelatnosti konzervatora i restauratora te znanstvenika aktivnih i na područjima primjene nuklearnih metoda.

Predmeti izrađeni od drva i drugih materijala organskog porijekla izloženi su propadanju uslijed djelovanja insekata, plijesni, gljivica i bakterija. Prvi korak u konzervaciji kulturne baštine je zaustavljanje biološke degradacije. Uz razne konvencionalne metode konzervacije u posljednje vrijeme sve više se u tu svrhu koristi gama-zračenje. Svjetski poznati primjeri, kao dezinfekcija zračenjem mumije Ramsesa II. u Laboratoriju NucleArt iz Grenoblea, doprinijeli su većem odobravanju metode i od stručne i opće javnosti.

Na Institutu Ruđer Bošković djeluje Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju u kojem se već dvadeset godina gama-zračenje uspješno primjenjuje u konzerviranju predmeta kulturne baštine: drvenih skulptura, dijelova oltara, pokućstva, muzičkih instrumenata i drugih drvenih, papirnih, kožnih i tekstilnih predmeta. Posebno valja istaknuti uspješnu suradnju Laboratorija s Hrvatskim restauratorskim zavodom (HRZ) na spašavanju umjetnina ugroženih u agresiji na Hrvatsku (1991.-1995.).

Aktivnosti Laboratorija nedavno su predstavljene i na seminaru „Radijacijske metode u zaštiti kulturne baštine“ koji je organiziran u suradnji s HRZ-om i uz potporu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u okviru projekta  Using Nuclear Techniques for the Characterization and Preservation of Cultural Heritage Artefacts in the Europe Region”.

Dr. sc. Branka Katušin-Ražem diplomirala je, magistrirala i doktorirala kemiju na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon završetka studija zaposlila se na Institutu Ruđer Bošković, gdje je radila do umirovljenja u Laboratoriju za radijacijsku kemiju i dozimetriju. Područja rada su joj bioorganska kemija, fotokemija, radijacijska kemija, radijacijska kemija lipida i radijacijske metode u zaštiti farmaceutskih, prehrambenih, kozmetičkih materijala te predmeta kulturne baštine.

PREZENTACIJA

http://lib.irb.hr/web/hr/edukacija/kolokviji.html
Facebook: grupa Kolokviji Knjižnice Instituta Ruđer Bošković

Last modified on Tuesday, 31 July 2012 11:08