Print this page
Monday, 12 December 2011 12:01

Priopćenje ravnateljice Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Danice Ramljak vezano uz inspekcijski nadzor Porezne uprave za 2008. godinu

Written by 

Institut Ruđer Bošković (IRB) stožerna je znanstvena institucija u RH u području prirodnih i biomedicinskih znanosti te istraživanju mora i okoliša, u kojoj od ukupno 900 zaposlenih rade vrhunski znanstvenici, vrijedni, marljivi i pošteni ljudi. Nažalost, svega nekoliko djelatnika, od kojih su neki već izvan Instituta, nije se odgovorno odnosilo i namjenski trošilo novac iz projekata u 2008. godini, prije mog mandata.

Po dolasku na mjesto ravnatelja u svibnju 2009. godine, čim sam uočila neke od nepravilnosti, odmah sam o istima upozorila nadležne državne institucije, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, djelatnike IRB-a i Upravno vijeće (UV) Instituta. Na puno radno vrijeme zaposlila sam internog revizora koji vrši nadzor i kontrolu internog poslovanja, a osobno pomno nadzirem namjensko trošenje novca kroz mjesečna izvješća, i o tijeku novca i stanju u financijama redovito izvještavam Upravno, kao i Radničko vijeće Instituta.

U mom mandatu pripremili smo poslovne procese za informatizaciju poslovanja, koja će uskoro započeti i doprinijeti transparentnosti istoga. Svakodnevno radim na tome da znanstvenici odgovorno i namjenski troše novac, o čemu su dobili jasne naputke, a neke sam djelatnike smijenila s funkcija.

Unatoč krizi i činjenici da u posljednjih 20 godina nije bilo ozbiljnijeg investiranja u infrastrukturu Instituta, znanstvenici IRB-a postižu odlične rezultate. Želim napomenuti da za svoje poteze imam potporu većine znanstvenika i djelatnika Instituta i da ćemo ovaj inspekcijski nadzor Porezne uprave za 2008. godinu prihvatiti i adekvatno se s njim nositi u svim segmentima koji su utemeljeni u Zakonima RH, a u segmentima u kojima možemo dodatnim objašnjenjima i očitovanjima znanstvenika ukazati na nenamjernost postupka, nadam se da ćemo uspjeti smanjiti količinu iznosa razlike poreza koju Institut mora platiti.

IRB predvodi hrvatsku znanost u kvaliteti i međunarodnoj prepoznatljivosti, a već duže od dvije godine i u transparentnosti u poslovanju i na tom putu ćemo nastaviti i dalje.

Last modified on Monday, 12 December 2011 12:06