Print this page
Monday, 20 February 2012 08:21

Predavanje eminentnog znanstvenika prof. dr. sc. Jadrana Lenarčiča

Written by 

U sklopu ciklusa Eminentni znanstvenici na IRB-u prof. dr. sc. Jadran Lenarčič (Institut "Jožef Štefan", Slovenija) održat će predavanje pod naslovom Jožef Stefan Institute - Between Science and Technology u srijedu, 22. veljače 2012. godine s početkom u 11 sati u predavaonici III. krila.

Prof. dr. Jadran Lenarčič rođen je 1955. godine u Kopru gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Fakultetu za elektroniku u Ljubljani je diplomirao (1979.), magistrirao (1981.) i obranio doktorsku disertaciju pod naslovom „Sinteza manipulacijskih robota“ (1986.). Godine 1979. počinje raditi na Institutu Jožef Stefan u Ljubljani, gdje je 2001. godine izabran za znanstvenog savjetnika, a 2005. godine za ravnatelja instituta. Profesor je na Fakultetu za elektroniku, Sveučilišta u Ljubljani, a predaje i na Sveučilištu Nova Gorica, Međunarodnoj poslijediplomskoj školi Jožef Stefan i na Sveučilištu Bologna u Italiji.

Redovni je član Slovenske akademije inženjerstva čiji je trenutno predsjednik, dopisni član Akademije znanosti u Bologni i član Društva slovenskih likovnih umjetnika. Inicirao je i predsjeda serijom međunarodnih simpozija pod nazivom „Advances in Robot Kinematics“ koji se održavaju svake dvije godine u različitim zemljama svijeta, a kroz koji su po prvi put predstavljena brojna otkrića iz područja robotske kinematike u svijetu.

Glavna područja istraživanja kojima se prof. dr. Lenarčić bavi su robotika, osobito robotska kinematika, biorobotika i humanoidni roboti. Jedan od njegovih najznačajnijih znanstvenih priloga su nove metode modeliranja i simulacije robotske kinematike i dinamike prostornih mehanizama te uvođenje novih matematičkih kriterija za vrednovanje i optimizaciju mehanizama kretanja gornjih ekstremiteta kod ljudi matematičkim modelima. Član je uredništva brojnih međunarodnih časopisa, uredio je devet knjiga na temu dostignuća u robotskoj kinematici, a dao je i doprinos u nekoliko međunarodnih enciklopedija. Također, član je Izvršnog odbora Međunarodne federacije za teoriju strojeva i mehanizama i Udruženja europskih istraživačkih instituta (EARTO), vijeća Europske mreže robotike i Udruge europskih inženjerskih akademija (EUROCASE).

Last modified on Monday, 20 February 2012 08:24