Print this page
Wednesday, 18 September 2013 12:03

'Za čisti zrak - na tebi je red!' od 16.-22.9.

Written by 

Od 16.-22. rujna obilježava se Europski tjedan kretanja, a 22.9. je i Dan bez automobila. Iz Ministarstva zaštite okoliša i prorode ističu da emisije štetnih tvari koje nastaju u prometu imaju znatan učinak na kvalitetu zraka a time i zdravlja, te okoliša.

Zagađeni zrak

Slika preuzeta s: http://bljesak.info/
'Gotovo dvije trećine svih emisija iz prometa u EU potječe upravo od cestovnog prometa, a koristeći češće bicikl, javni prijevoz ili šetnju možemo dati osobni doprinos čišćem zraku i zdravijem gradu u kojem živimo', izjavio je ministar Mihael Zmajlović Hini.
U 12. europskom tjednu kretanja milijuni europejaca sudjelovati će zdravijim načinima prijevoza u urbanim sredinama, budući i male promjene u svakodnevnim navikama mogu imati značajan utjecaj na poboljšanje kvalitete zraka. Četrdesetak milijuna ljudi živi u 115 većih gradova Europske unije u kojima se bilježe veće vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku. Ovogodišnji slogan Europskog tjedna kretanja 'Za čisti zrak - na tebi je red!'   odabran je s ciljem podsjećanja građana kako pravilnim odabirom načina kretanja mogu znatno utjecati na kvalitetu zraka - Postanimo svjesni svoje odgovornosti prema okolišu.

 Svoje sudjelovanje u Europskom tjednu kretanja 2013. dosad je registriralo 1585 sudionika, prijavilo se i  šest gradova iz Hrvatske: Crikvenica, Ivanić Grad, Karlovac, Ogulin, Pula i Šibenik. A Zagreb?

Last modified on Wednesday, 18 September 2013 12:55