Print this page
Thursday, 03 October 2013 00:00

Nobelova nagrada za fiziku 2013

Written by 

"Imamo i Nobela za fiziku. Očekivano, laureati su François Englert i Peter W. Higgs za teoriju o tome kako čestice dobivaju masu. Tu teoriju su Higgs i Englert 1964. godine predložili nezavisno jedan od drugoga. Njihova teorija bila je potvrđena eksperimentom 2012. godine otkrićem takozvane Higgsove čestice na CERN-u u Švicarskoj.
Nagrađena teorija je ključna za Standardni Model fizike elementarnih čestica koji opisuje čestice od kojih se sastoji svijet oko nas. Prema Standardnom Modelu sve se, od cvijeća i ljudi do planeta i zvijezda sastoji od tek nekoliko sastavnih dijelova: čestica materije. Te čestice međudjeluju jedna s drugom putem čestica koje prenose sile.
Da bi Standardni Model funkcionirao potrebno je postojanje još jedne posebne čestice: Higgsovog bozona. Ta čestica stvara nevidljivo polje koje ispunjava cijeli prostor. Čak i u svemiru koji se čini prazan, to polje je i tamo prisutno. Bez njega mi ne bismo postojali jer čestice kroz međudjelovanje s Higsovom česticom dobivaju masu. Teorija koju su predložili Englert i Higgs opisuje taj proces." (preuzeto s Treći element)
The Nobel prize in physics

Last modified on Thursday, 10 October 2013 08:41