Print this page
Friday, 24 January 2014 10:47

110. kolokvij Knjižnice Instituta Ruđer Bošković

Written by 

U srijedu, 29.1. će se u 14:00 u predavaonici 3. krila održati 110. kolokvij Knjižnice IRB-a:

Iacob Domaneant, Općinska knjižnica Karaševo, Rumunjska:
I SUSJEDA IMA FACEBOOK RAČUN: INTERESI ČITATELJA U OPĆINSKOJ KNJIŽNICI KARAŠEVO

Virtualni kolokviju - TC prijenos iz Karaševa! :)

Karaševo je smješteno u zapadnome dijelu Rumunjske. Općina Karaševo broji oko 2700 stanovnika. Lokalno stanovništvo u selu i u obitelji govori posebnim dijalektom hrvatskog jezika i doseljeno je na zapad Rumunjske u 14. st.

Općinska knjižnica u Karaševu osnovana je 1963. godine, za vrijeme komunističke vlasti u procesu modernizacije seoskih sredina. Knjižnica broji oko 11000 knjiga (3500 je na hrvatskom jeziku) i ima oko 275 stalno upisanih čitatelja.

Iako lokalno stanovništvo koje živi u Karaševu i okolnim selima predstavlja malu etničku manjinu s prilično dobro sačuvanim folklorom i specifičnim vrijednosnim sustavom karakterističnim za tradicionalne, male, zatvorene zajednice, imaginarij običnog čovjeka nosi neke značajke koje ostavljaju pečat na njegovom tumačenju civilizacijski nakupljenog znanja i načinu na koji pojmi nove informacijske tehnologije. I ne samo kako tumači, nego i što usvaja i uklapa u svoj vrijednosni okvir kada pretražuje informaciju ili razgovara s knjižničarom. Ovisno o dobi čitatelja te su značajke različite. Za starije, knjižničar "zna sve", znanje leži napisano u knjigama i "skriva neshvatljive tajne"; za mlađe, informacija dolazi u digitalnom obliku, uklopljena kasnije u vrijednosni okvir lokalnog interesa "tko se s kime druži i što radi".

Iacob Domaneant je diplomirao sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Već skoro šest godina radi u Općinskoj knjižnici u Karaševu u Rumunjskoj. Nakon diplomiranja i povratka iz Zagreba 2001. godine radio je godinu dana kao profesor u Dvojezičnoj srednjoj školi u Karaševu. Nakon toga neko je vrijeme radio i kao urednik u lokalnom časopisu "Hrvatska Grančica" koji izdaje Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj. U slobodno vrijeme voli planinariti i igrati šah. Bavi se i web razvojem, a posebno ga zanima CMS platforma Drupal.

Kolokviju će se moći pristupiti i putem telekonferencijske veze na:
http://conf.irb.hr/

1. Iz padajućeg izbornika odaberite: Kolokvij
2. Unesite Vaše ime
3. Unesite lozinku: kolokvij

Za praćenje kolokvija je potreban samo web preglednik s instaliranim Adobe Flash dodatkom, a ukoliko želite sudjelovati u raspravi trebat će vam i slušalice s mikrofonom te po želji i web kamera.

Ukoliko naiđete na probleme prilikom korištenja aplikacije za telekonferencije, desno na ekranu možete napisati poruku na koju će vam odgovoriti naši administratori.

Last modified on Tuesday, 28 January 2014 16:40