Print this page
Thursday, 13 March 2014 14:33

Sajam knjiga u Leipzigu

Written by 
Sajam knjiga Leipzig Sajam knjiga Leipzig http://www.leipziger-buchmesse.de/

Međunarodni Sajam knjiga u Leipzigu, ove godine traje od 13. do 16. ožujka. Predstavit će se više od 2000 izlagača iz 43 zemlje, a očekuje se više od 168.000 posjetitelja. Uz Sajam knjiga u Frankfurtu, Leipziški sajam je najveća manifestacija ove vrste u Njemačkoj i jedan od najvećih književnih sajmova na svijetu. Zemlja-gost sajma je Švicarska, no težište ovogodišnjeg sajma je zbog razvoja političke situacije, na autorima i djelima iz Poljske, Ukrajine i Bjelorusije. Sajam će biti otvoren dodjelom Leipziške književne nagrade za europsko razumijevanje britanskom povjesničaru Ianu Kershawu i američkom povjesničaru Timothyju Snyderu.

Ove godine u Europi će se različitim manifestacijama obilježiti stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata, pa će se i prvog dana Sajma otvoriti izložba posvećena obilježavanju te obljetnice. Radi se o izložbi fotografija Hassana Abdelghanija „Utonuli u sadašnjost 1914. godine“, koje prikazuju nadgrobne spomenike s Mornaričkog groblja u Puli.

Hrvatski autori i autorice, uključeni su u program Alide Bremer „Fokus Südosteuropa“. Bit će predstavljeni njemački prijevodi knjiga: "Tetovirane priče" Ede Popovića, “Grad u zrcalu“ Mirka Kovač, “Hotel Zagorje” Ivane Bodrožić Simić, “Luegen, warum nicht?” Zvonka Makovića, “Naš čovjek na terenu” Roberta Perišića i “Sloboština Barbie” Maše Kolanović, te mladi autori, Merita Arslani, Franjo Janeš i Goran Ferčec. Vladimir Stojsavljević je gost Leipziškog sajma u sklopu razmjene pisaca utemeljene na suradnji sa sajmom knjiga Sa(n)jam knjige u Istri.
Bit će predstavljena antologija hrvatskog autora Filipa Hameršaka „Tamna strana Marsa: Hrvatska autobiografija i Prvi svjetski rat“, a održat će se i okrugli stol na temu Hrvatske kao nove članice EU.

Leipziški sajam knjiga prati i manifestacija “Leipzig čita”, najveći literarni festival na svijetu tijekom kojeg na raznim lokacijama u gradu gotovo 3000 autora posjetiteljima čita ulomke iz svojih djela. Mnogobrojni popratni programi bit će posvećeni i popularnom njemačkom piscu Karlu Mayu, povodom obilježavnja 100. godišnjice smrti.

Last modified on Friday, 14 March 2014 11:01