Print this page
Thursday, 20 March 2014 15:00

Danas je Međunarodni dan sreće i prvi dan proljeća :)

Written by 
Danas je Međunarodni dan sreće i prvi dan proljeća :) http://zabava.hrt.hr/danas-je-meunarodni-dan-srece

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je prije tri godine donijela rezoluciju kojom se 20. ožujak slavi kao Međunarodni dan sreće. Generalni tajnik UN-a, Ban Ki-Moon je prilikom objave novog svjetskog praznika rekao: "Kada doprinosimo zajedničkim ciljevima, mi se bogatimo. Suosjećanje promiče sreću i pomaže izgradnju budućnosti kakvu želimo".

Rezolucija 66-281 objašnjava uvođenje ovog dana u kalendar slavlja da bi se: "Povećala svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva, jer je potraga za srećom temeljni ljudski cilj". UN preporučuje pravilan i uravnotežen gospodarski rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorjenjivanju siromaštva, poticanju sreće i blagostanja svih naroda, te pozivaju sve zemlje članice i druge međunarodne i lokalne organizacije da se ‘udruže u promoviranju navedenih ciljeva, te da kroz svoje djelovanje, upućuju i obrazuju javnost radi podizanja svijesti o važnosti sreće, odnosno obilježavanja Međunarodnog dana sreće.

Ideju o Međunarodnom danu sreće potakli su UN-ovih predstavnici Kraljevine Butan, u kojoj je već od sedamdesetih godina prošlog stoljeća uvedena nova mjera nacionalnog blagostanja, koja se izražava osjećajem sreće u narodu,  poznata kao "bruto nacionalna sreća".

Ove godine se Međunarodni dan sreće poklapa s prvim danom proljeća, pa vam želimo visoku "bruto nacionalnu sreću" i prelijepo proljeće.

:)

Vaša knjižnica

Last modified on Tuesday, 01 April 2014 08:44