Print this page
Friday, 28 March 2014 10:37

Sat za planet Zemlju, subota 29.3. od 20:30-21:30

Written by 

Sat za planet Zemlju najveća je vononterska akcija koju, osmu godinu za redom, posljednju subotu u ožujku, organizira Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF - World Wide Fund for Nature). Ove godine će 29.ožujka od 20:30 do 21:30 sati biti ugašena svjetla širom svijeta, a gašenje nepotrebnih svjetala i električnih uređaja na jedan sat, simbolizira potrebu podizanja svijesti o klimatskim promjenama i razmišljanju o očuvanju našeg planeta. No, ne zaboravite i da sa subote u nedjelju prelazimo na ljetno računanje vremena, pa treba pomaknuti satove jedan sat unaprijed. ;)

 

Zagreb će se, kao i brojni hrvatski gradovi, ponovno pridružiti svjetskim metropolama u Satu za planet Zemlju. Neosvijetljeni će biti Medvedgrad, zidine u Dubrovniku, Stradun, splitska Riva, Poljana Pape Ivana Pavla II u Zadru, Makarska rivijera, središta Drniša, Metkovića, Novog Vinodolskog, Labina, Varaždina, Koprivnice ...

Za ambasadora akcije ove je godine izabran Spiderman, uz moto da svatko može biti junak Zemlje. Zato se organizaciji akcije u Zagrebu pridružio i „Continental film“, službeni distributer filma „Čudesni Spider-Man 2“. Petra Boić Petrač, voditeljica inicijative iz WWF-a, poziva stanovnike Zagreba da im se pridruže ispred Zagrebačke katedrale, a djecu da dođu odjevena u odijela Spidermana, (masku mogu dobiti pred katedralom). Mali Spidermani, oblikovat će broj 60, zaštitni znak Sata za planet Zemlju.

ZET je prihvatio poziv na sudjelovanje u ovogodišnjoj akciji besplatnim prijevozom tramvajima, autobusima i uspinjačom, u subotu, 29. ožujka u od 20:00 do 22:00 sati.

Sat za planet Zemlju pokrenuli su WWF i The Sydney Morning Herald 2007. godine kada je dva miliona stanovnika Sydneya sudjelovalo gašenjem svih svjetala. Slijedeći primjer Sydneyja, mnogi gradovi širom svijeta prihvatili su događaj 2008. godine. U svijetu poznata kao Earth Hour, inicijativa jednog grada pretvorila se u globalni pokret u kojemu je prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova iz 154 zemalja svijeta.

Last modified on Tuesday, 01 April 2014 08:28