Print this page
Thursday, 14 August 2014 12:28

Maryam Mirzakhani - dobitnica "matematičkog Nobela"

Written by 
Maryam Mirzakhani - dobitnica "matematičkog Nobela" http://en.wikipedia.org/wiki/Maryam_Mirzakhani

Maryam Mirzakhani iranskoj matematičarki, profesorici na Sveučilištu u Stanfordu biti će uručena nagrada Fields Medal, koja u matematičkom svijetu slovi kao ekvivalent Nobelovoj nagradi. Nagrada se dodjeljuje svake četiri godine, a može je dobiti najviše četvero natjecatelja mlađih od 40 godina. Prvi put otkad je nagrada utemeljena 1936 godine, dobitnica je žena.

„To je velika čast. Bit ću sretna ako to potakne mlade znanstvenice i matematičarke“, rekla je Mirzakhani, rođena u Teheranu. Matematičarka je  školovanje završila u Americi i doktorala na Harvardu.

Mirzakhani je nagradu dobila za svoj doprinos složenoj geometriji. Područje geometrije na kojem radi – istraživanje hiperboličnih površina, povezano je s drugim znanstvenim disciplinama kao što su teorijska fizika, topologija i kombinatorika. Nagrada je osim njoj, dodijeljena još dvojici matematičara – brazilskom matematičaru Arturu Avili i teoretičaru brojeva, Manjulu Bhargavi. Nagradu je utemeljio kanadski matematičar John Fields, a uz medalju, nagrada donosi oko 10.000 eura.

 

Last modified on Thursday, 14 August 2014 12:53