Print this page
Thursday, 10 December 2015 13:09

Dodjela Nobelove nagrade za 2015. godinu

Written by 

Danas je Kvartetu za nacionalni dijalog iz Tunisa dodijeljena Nobelova nagrada za mir, a prijenos je moguće pogledati na službenoj stranici te na njihovom Youtube kanalu.
Nobelova nagrada, uz spomenutu nagradu za mir, dodjeljuje se svake godine iz područja ekonomije, fizike, fiziologije ili medicine, kemije te književnosti. Nagrada je dobila ime po Alfredu Nobelu, koji je oporučno ostavio svoje bogatstvo za ovu namjenu, a u razdoblju od 1901. do 2015. godine 573 nagrade dodijeljene su 900 laureata, od čega je 874 nobelovca i 26 organizacija. Najmlađoj dobitnici nagrada je uručena sa samo 17, a najstariji dobitnik imao je čak 90 godina kada mu je uručena nagrada!

Popis svih nagrada možete pogledati ovdje.
Nobelova nagrada kroz povijest je u nekoliko navrata išla u iste ruke više no jednom. To se dogodilo šest puta, a samo ju je Linus Pauling, američki fizičar, kemičar i borac za mir, primio sam dva puta. Osim njega, to se dogodilo Marie Curie, J. Bardeen-u i F. Sangeru, no oni su osvojene nagrade dijelili s još dobitnika. Od organizacija, UNHCR (The UN Refugee Agency) je Nobelovu nagradu primio u dva navrata, a ICRS (International Committee of the Red Cross ) može se pohvaliti s čak tri osvojene nagrade.
Spomenimo još i da se među nobelovcima nalazi i 49 žena, a popis njihovih imena i područja iz kojih su primile nagradu pogledajte ovdje.
Ovogodišnje dodjele traju od 6. do 12. prosinca, pa posjetite službene stranice i saznajte više toga.
Izvor: http://www.nobelprize.org/

Last modified on Thursday, 10 December 2015 13:37