Print this page
Monday, 25 January 2016 17:29

Emerging Sources Citation Index (ESCI) i potencijalne zamke za znanstvenike prilikom odabira časopisa za objavljivanje rada

Written by 

Thomson Reuters je u studenom 2015. godine javnosti predstavio novi citatni indeks znanstvenih časopisa od posebnog regionalnog značenja i časopisa koji pokrivaju znanstvena područja u nastajanju pod nazivom Emerging Sources Citation Index (ESCI). ESCI trenutno indeksira 2589 časopisa (radovi se indeksiraju od 2015.) koji su prošli Thomson Reutersovu inicijalnu uredničku evaluaciju kao prvi korak procesa evaluacije i odabira časopisa za uključivanje u njihove najpoznatije citatne indekse časopisa – Science Citation Index Expanded (SCI-EXP), Social Science Citation Index (SSCI) i Arts and Humanities Citation Index (A&HCI). ESCI je baš kao i spomenuta tri citatna indeksa časopisa (SCI-EXP, SSCI i A&HCI) sastavni dio Thomson Reutersove kolekciju citatnih indeksa unutar Web of Science platforme pod nazivom Web of Science Core Collection (WoSCC) te je dostupan (pretraživ) hrvatskoj akademskoj zajednici putem aktualne nacionalne pretplate preko Web of Science platforme.

Bitna i za hrvatske znanstvenike vrlo važna razlika između postojećih SCI-EXP, SSCI i A&HCI s jedne strane te ESCI citatnog indeksa s druge strane jest što je ESCI ustvari svojevrsno 'čistilište' za časopise koji žele biti indeksirani u SCI-EXP, SSCI i A&HCI, tako da će samo oni časopisi iz ESCI-ja koji zadovolje Thomson Reutersove kriterije nakon određenog vremena uspijeti prijeći u SCI-EXP, SSCI ili A&HCI. Prema trenutno važećem Pravilniku o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja i njegovim izmjenama i dopunama, radovi indeksirani u ESCI-ju, tj. objavljeni u časopisima koji su indeksirani u ESCI-ju se u pojedinim znanstvenim područjima neće uzimati u obzir prilikom izbora u znanstvena zvanja. Također, za časopise koji su indeksirani u ESCI-ju se također neće izračunavati niti faktor odjeka časopisa (engl. Journal Impact Factor), već će se on nastaviti izračunavati samo za časopise koji su najmanje tri godine uzastopce indeksirani u SCI-EXP i SSCI-ju.

Kako biste bili sigurni da Thomson Reutersove poslovne odluke i promjene unutar njihovih komercijalnih proizvoda koji znanstvenicima, na žalost, kroje sudbinu neće negativno utjecati na vaš daljnji razvoj znanstvene karijere te mogućnosti budućeg napredovanja, prije objavljivanja radova u časopisima provjerite u kojem je WoSCC-ovom citatnom indeksu taj časopis indeksiran te hoće li vam se to računati prilikom sljedećeg izbora u znanstveno zvanje i/ili na radno mjesto. To je najlakše napraviti na način da na početnoj stranici pretraživanja Web of Science Core Collection-a kliknete na opciju 'More settings' (slika 1), čime će vam se ponuditi citatni indeksi koje želite pretraživati. Za provjeru je li neki naslov časopisa indeksiran u citatnim indeksima SCI-EXP, SSCI ili A&HCI označite samo kućice ispred naziva tih citatnih indeksa (ne i ESCI-ja) (slika 2) te u polje za pretragu upišite naslov traženog časopisa i pretražite bazu podataka po polju 'Publication name'. Ako kao rezultat pretraživanja dobijete radove objavljene u traženom časopisu, možete biti sigurni da je vaš časopis od interesa indeksiran u spomenutim citatnim indeksima (napomena: obratite pažnju jesu li radovi objavljeni u tekućoj godini, što je jasan indikator da je časopis još uvijek indeksiran u tim citatnim indeksima).

WoSCC

Slika 1: Početna stranica pretraživanja kolekcije citatnih indeksa zvanog Web of Science Core Collection

 

WoSCC-more settings

Slika 2: Odabir citatnih indeksa časopisa koji se žele pretraživati putem sučelja za pretraživanje na Web of Science platformi. Napomena: ovo je samo jedan dio citatnih indeksa koji sačinjavaju kolekciju WoSCC, i to ondaj dio na koji je hrvatska akademska zajednica pretplaćena pa ga i možemo pretraživati.

Alternativni način provjere indeksiranosti časopisa u pojedinim WoSCC-ovim citatnim indeksima jest pretraživanje ili pregledavanje popisa časopisa koji su indeksirani u pojedinim citatnim indeksima na stranicama Thomson Reutersovog Master Journal Lista.

Last modified on Tuesday, 26 January 2016 08:48