Print this page
Tuesday, 27 September 2016 12:26

NISO dokument sa standardima i preporukama za korištenje altmetrije

Written by 

NISO (The National Information Standards Organization) je objavio finalni dokument standarda i preporuka koji sadrži definicije i preporuke za korištenje altmetrije. Altmetrija je, kao što ime sugerira, alternativa i dopuna tradicionalnim metodama mjerenja utjecaja znanstvenog rada i znanstvene komunikacije.

Potreba za nadomjestkom tradicionalnih metoda mjerenja utjecaja znanstvenog rada, poput primjerice JCR-ovog faktora odjeka, proizašla je iz njihovih manjkavosti i nezadovoljstva akademske i znanstvene zajednice takvim načinima vrednovanja. Kao odgovor i nadopuna pojavila se altmetrija, koja mjeri utjecaj članaka prikupljanjem podataka i sadržaja iz različitih izvora i društvenih mreža. Prednost joj je veća fleksibilnost i dostupnost u realnom vremenu, ali je s druge strane uočen set nedostataka, s kojima su se pokušale suočiti NISOve radne skupine kako bi se utvrdili standardi korištenja i povećala njezina upotrebljivost za znanstvenu zajednicu.

Dokument definira i donosi kratki pregled primjene altmetrije, alternative u znanstvenoj komunikaciji i potrebne standarde koji se odnose na održive alternativne metode procjene. Standardi pokrivaju tri područja:

a) definicije i studije slučaja - što je i kako funkcionira altmetrija te perspektive i izazovi pred kojima se nalaze nove mjere vrednovanja

b) tipove znanstvenih rezultata i identifikatore - alternativni istraživački rezultati, primjena postojanih (permanentnih) identifikatora u znanstvenom okruženju te načini za ostvarivanje jasnog praćenja i identifikacije rezultata istraživanja i njihovih odnosa

c) kvalitetu podataka - pitanja kvalitete podataka u altmetriji.

Objavljeni dokument možete u cijelosti pročitati na stranicama NISO organizacije.

Last modified on Tuesday, 27 September 2016 13:28