Print this page
Thursday, 29 September 2016 12:14

Bijela noć i ove godine u Zagrebu

Written by 
Bijela noć i ove godine u Zagrebu http://www.infozagreb.hr/bijela-noc

U originalu Nuit blanche znači neprospavana, besana noć. Sam koncept seže u sada već daleke devedesete godine 20 st. pa valja napomenuti da ga je pokrenuo Jean Blaise, utemeljitelj Centra za kulturalni razvoj u Nantesu, pod nazivom 'Night for Arts- noć kada su svaka galerija, muzej i knjižara otvoreni do ponoći i cijeli grad na jednu noć postane cirkus'. 'Night for Arts' kroz vrijeme postala je "The Lighted Up" te su joj se pridružili gradovi kao Barcelona, St. Petersburg, Buenos Aires, Cairo, Havana i Pariz, koji je 2002. festivalu dao i novo ime- Nuit blanche odnosno Bijela noć i najbolje se opisuje kao jednodnevni besplatan obilazak grada u ritmu umjetnosti. Danas se Bijela noć održava u više od 120 gradova diljem svijeta.

Zagrepčani i njihovi gosti moći će u događanjima uživati u subotu, 1.10.2016., od 16h do ranih jutarnjih sati (4h). Drugi put po redu cijeli će grad postati umjetnička galerija gdje ćemo moći vidjeti ono što uobičajeno ne vidimo na ulicama grada.

U program, u kojem sudjelovalo 18 institucija, naći će se za svakoga ponešto. HNK će i ove godine daske, koje život znače, zamijeniti svojom istočnom livadom pa će nam pod vedrim nebom prikazati ulomke iz opere Seviljski brijač i baleta Labuđe jezero.

Popularni parkić kod Uspinjače, Art Park, bit će u programu "Rabbit Hole" osvijetljen na poseban način - pedesetak radova raznih street umjetnika dobit će novi izgled dizajniranim svjetlosnim instalacijama, a u sklopu projekcijskih performansa Rattling the Bones, američki umjetnik Bruce McClure izvesti će audiovizualni performans a dva 16- milimetarska projektora. U Pogonu Jedinstvo održat će se predstava Pod staklenim zvonom Vesne Mačković, na Europskom trgu moći ćete zaigrati razne društvene igre u Mozgaonici, a ako netko još nije posjetio tunel Grič, pravo je vrijeme jer će unutrašnost biti obogaćena Svjetlosnim instalacijama.

Tehnički muzej Nikola Tesla, Lauba, Etnografski muzej, Muzej za umjetnost i obrt, Studentski centar i mnoge druge institucije pripremile su bogat program za ovu subotu, a kompletan sadržaj možete pronaći na službenim stranicama Turističke zajednice grada Zagreba.

 

 



Last modified on Thursday, 29 September 2016 12:53