Print this page
Wednesday, 12 October 2016 13:29

Author Addendum - dodatak ugovoru o prijenosu autorskih prava koji će vam olakšati život

Written by 
Author Addendum - dodatak ugovoru o prijenosu autorskih prava koji će vam olakšati život Slika preuzeta sa http://www.miniodesign.com.au/tag/copyright/

Kada je rad prihvaćen za objavljivanje u časopisu autora najčešće čeka potpisivanje ugovora s izdavačem, tzv. "Copyright Transfer Agreement", "Publishing Contract" ili "Author's Agreement". Potpisivanjem tog ugovora autori predaju dijelove svojih autorskih i srodnih prava izdavaču, što ih vrlo često ograničava u korištenju vlastitog rada, kao primjerice u korištenju kopija u nastavi, kod pohranjivanja u repozitorij ili objavljivanja na osobnoj mrežnoj stranici i društvenim mrežama.

Premda se čini da su autori u podređenoj situaciji jer žele objaviti svoj rukopis, a izdavač ima 'moć' objaviti ga ili odbiti, autori ne moraju odmah pristati na sve izdavačeve uvjete i potpisati ugovor, već mogu zatražiti dodatak ugovoru tzv. "Author Addendum", u kojem se mogu specificirati dodatni uvjeti, tj. autorovi zahtjevi.

Izdavač može takav dodatak ugovora automatski prihvatiti, prihvatiti uz eventualne izmjene nakon 'pregovora' s autorima, ali ga može i odbiti. A autor, naravno, može pristati na izdavačeve uvjete, ali i ustrajati na svojim pravima i/ili razmotriti objavljivanje rada u časopisu drugog izdavača.

Science Commons pomažu autorima u sastavljanju dodatnog ugovora pomoću Scholar's Copyright Addendum Engine.

Primjere ugovora napravili su SPARC (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition), MIT, University of Michigan (posebno ističu prava pohrane u repozitorij!) i drugi -  poveznice na primjere dodataka autorskom ugovoru.

Želite li zadržati pravo objavljivanja svog rada na mrežnoj stranici ili u institucijskom repozitoriju ili želite raspačavati kopije rada svojima kolegama i studentima, a izdavač Vas svojim ugovorom u tome ograničava, pokušajte zatražiti dodatak ugovoru i dodajte svoje uvjete kako bi Vaš rad bio vidljiviji što širem krugu čitatelja.

 

Last modified on Tuesday, 10 October 2017 14:34