Print this page
Monday, 20 March 2017 10:18

130. kolokvij Centra za znanstvene informacije

Written by 

U četvrtak, 23.3.2017. će se u 15:00 u predavaonici 1. krila održati 130. kolokvij Centra za znanstvene informacije:


Jelka Petrak, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Hrvoje Barić, Croatian Medical Journal
GARFIELDU U SPOMEN!

 

Svima koji svoja knjižničarska umijeća ostvaruju u visokoškolskim i specijalnim knjižnicama ime Eugenea Garfielda nešto znači: osnivač Institute for Scientific Information (ISI), pokretač publikacije za brzo obavještavanje Current Contents, idejni i stvarni tvorac Science Citation Indexa i niza drugih citatnih kazala, začetnik citatne analize, doprinositelj istraživanjima u informacijskim znanostima itd. Svi oni koji su dokazivali svoju znanstvenu uspješnost tijelima koja su prosuđivala o znanstveno/nastavnom napredovanju, financiranju znanstvenoga projekta, nagradama i sl. znaju (?!) da su za to potrebni kvantitativni indikatori utemeljeni na podacima iz publikacija/baza podataka čiju je izgradnju Garfield potaknuo. U prigodnom „in memoriamu" osvrnut ćemo se na Garfieldovo djelovanje i utjecaj.

----

Jelka Petrak redovita je naslovna profesorica na Sveučilištu u Zagrebu, Medicinski fakultet. Dugi niz godina bila je voditeljicom Središnje medicinske knjižnice na istom Fakultetu. Nositeljica je stručnog zvanja knjižničarskog savjetnika.
Objavila je više od 40 znanstvenih i stručnih radova u inozemnim i domaćim časopisima, kongresnim zbornicima te monografijama. Autorica i suautorica je i nekolicine nastavnih tekstova. Izvršna je urednica za područje scijentometrije u časopisu Croatian Medical Journal. Recenzent je u više domaćih (Vjesnik bibliotekara Hrvatske, Arhivski vjesnik, CMJ) i inozemnih časopisa (BMC Medical Research Methodology).
Sudjeluje u izvođenju kolegija "Uvod u znanstveni rad u medicini" Medicinskog fakulteta i izbornom predmetu "Važno je naći valjan dokaz". Voditeljicom je modula „Znanstvena publikacija: traženje i vrjednovanje" u doktorskom studiju na hrvatskom i engleskom jeziku Medicinskoga fakulteta. Voditeljicom je izbornog predmeta "Metodika i prikazivanje rezultata znanstvenog rada" na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Hrvoje Barić diplomirao je 2012. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Iste godine počeo je volontirati u Croatian Medical Journalu, gdje i danas radi kao izvršni urednik. 2015.g. kao freelance urednik po ugovoru s Editageom počeo je uređivati znanstvene radove iz kliničke medicine, između ostalog i za velike izdavače (Elsevier, Wiley, Blackwell...). Objavio je desetak radova – kliničkih i eseja iz područja znanstvenog izdavaštva. Kao pozvani predavač izlagao je o temi izdavaštva na više skupova u zemlji i inozemstvu. Radi kao liječnik i planira doktorirati ove godine.

Last modified on Monday, 20 March 2017 10:58