Print this page
Thursday, 06 April 2017 14:35

Nagrade Europske unije za kulturnu baštinu

Written by 

Nagradom Europske unije za kulturnu baštinu 5. travnja 2017. godine nagrađeno je 29 projekata i pojedinaca iz 18 zemalja, među kojima su i dva postignuća iz Hrvatske:

    • kapela sv. Martina u Starom Brodu - kategorija zaštite baštine
    • Ferdinand Meder - povjesničar umjetnosti -  kategorija predanog rada

Više o nagradi: Hrvatski restauratorski zavod - Novosti i obavijesti

 

Uz stručnjake Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ) koji su provodili konzervatorsko-restauratorsku obnovu kapele sv. Martina u Starom Brodu kod Siska sudjelovali su i znanstvenici  IRB-a, Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD).

Više o procesu dezinsekcije zračenjem koji je doprinjeo uspješnoj obnovi kapele sv. Martina na stranicama IRB-a:

Dezinsekcija zračenjem doprinijela uspješnoj obnovi kapele sv. Martina

Svečanost dodjele nagrade održat će se 15. svibnja 2017. godine u Tukkuu, Finska, gdje će također biti objavljeno koji će od nagrađenih projekata dobiti i Veliku nagradu (Grand Prix) u vrijednosti od 10.000 eura. Bit će takoder objavljen i dobitnik Nagrade javnosti.

Natjecanje za Nagradu javnosti je u tijeku. Mogu sudjelovati svi ljudi diljem svijeta koji glasovanjem online daju podršku nagrađenom projektu iz svoje države ili neke druge europske zemlje. Pritom svi sudionici online glasovanja imaju priliku osvojiti putovanje u Finsku za dvije osobe, a bit će i posebni gosti na svečanosti dodjele nagrada.

Last modified on Friday, 07 April 2017 13:52