Print this page
Wednesday, 25 October 2017 12:19

RESEARCH DATA ALLIANCE

Written by 

U sklopu Tjedna Otvorenog pristupa jučer, 24.10.2017. se na Srcu (Sveučilišnom računskom centru) održala rasprava RDA meets Croatian researchers tijekom koje su sudionici imali priliku saznati što je Research Data Alliance, kome je namjenjen i kako se besplatno uključiti u njegovu aktivnu zajednicu. Također su imali priliku upoznati se s projektima vezanim uz otvorene istraživačke podatke, a koji se događaju u Hrvatskoj.

Bio je to zanimljiv dan i korisno iskustvo o kojemu možete pročitati u nastavku!

Research Data Alliance je svjetska organizacija koja promiče vrijednost i brigu za istraživačke podatke i zalaže se za načelo njihovog slobodnog dijeljenja. Usmjerena je na razvoj infrastrukture i zajedničkih aktivnosti koje smanjuju prepreke za razmjenu podataka kao i za ubrzanje inovacija utemeljenih na podijeljenim podacima.

RDA je platforma koja trenutno broji više od 6000 članova iz 130 zemalja. Uključuje istraživače, znanstvenike i informacijske stručnjake koji dolaze iz mnogih znanstvenih disciplina iz različitih organizacija.

Članovi se okupljaju putem samoformiranih, volonterskih, fokusiranih radnih i interesnih grupa u kojima razmjenjuju znanja, dijele otkrića, raspravljaju o problemima i njihovim potencijalnim rješenjima. Također, u grupama se definiraju politike i usklađuju standardi koji imaju za svrhu riješiti brojne izazove u vezi s infrastrukturom čuvanja podataka kao i temama koji se odnose na očuvanje podataka, najbolje repozitorijske prakse, pravnu interoperabilnost, citiranost podataka, metapodatke itd.

Važno je napomenuti da se pridružiti RDA može svaki pojedinac ili organizacija bez obzira na struku ili disciplinu kojom se bavi. Bitno je jedino da ima interes za smanjenjem prepreka dijeljenju i ponovnoj uporabi podataka te da se slaže s glavnim RDA načelima. Svatko može otvoriti grupu svoga interesa u kojoj može probati riješiti svoj problem ili jednostavno svoje otkriće podijeliti sa svijetom.

Obzirom da je data sharing u svijetu trenutno totalni trend, nije na odmet registirirati se i vidjeti kako se prema istraživačkim podacima svih vrsta odnose kolege iz Europe i svijeta i kako doživljaju priliku za njihovo besplatno dijeljenje.

Popis radnih i interesnih grupa možete pronaći ovdje.


Last modified on Wednesday, 25 October 2017 12:26