Print this page
Thursday, 08 February 2018 13:55

135. kolokvij Centra za znanstvene informacije

Written by 

U srijedu, 14.2.2018. će se u 15:00 u predavaonici 3. krila održati 135. kolokvij Centra za znanstvene informacije:

Zagorka Majstorović, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Jelka Petrak, Medicinski fakultet, Zagreb
Tinka Katić, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
BIBLIOGRAFIJA RADOVA S PODRUČJA HRVATSKOGA VISOKOŠKOLSKOGA I SPECIJALNOGA KNJIŽNIČARSTVA 1950.-2015.
- predstavljanje knjige -

 

U izdanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu objavljena je krajem 2017. godine „Bibliografija radova s područja hrvatskoga visokoškolskoga i specijalnoga knjižničarstva 1950.-2015."

Sastavljačice Zagorka Majstorović i Jelica Leščić odabrale su i popisale stručne i znanstvene članke objavljene u hrvatskim i inozemnim časopisima te zbornicama radova, knjige i poglavlja u knjigama te doktorske i magistarske radnje koje tematski pripadaju visokoškolskom i specijalnom knjižničarstvu. Bibliografija obuhvaća razdoblje od 65 godina, u rasponu od objavljivanja prvih sveščića Vjesnika bibliotekara Hrvatske do zaključno 2015. godine. To su dugačko razdoblje obilježavale složene političke, ekonomske i društvene promjene s čestim promjenama organizacijske i zakonodavne podloge djelovanja knjižnica. U tom je razdoblju, također, došlo i do radikalne promjene tehnološke osnovice knjižničnoga djelovanja. Bibliografija zrcali sve te mijene, pokazuje rast i razvoj visokoškolskoga i specijalnoga knjižničarstva te čini razvidnim ulogu i doprinos visokoškolskih i specijalnih knjižnica hrvatskome knjižničarstvu u cijelosti. Bibliografija ukupno sadržava 1.963 bibliografske jedinice koje su razvrstane prema vrsti građe u četiri skupine. Bibliografiju prati autorsko i predmetno kazalo, kao i kazalo urednika, prevoditelja i priređivača knjiga.

U predstavljanju Bibliografije sudjelovat će recenzentice Tinka Katić i Jelka Petrak te sastavljačica Zagorka Majstorović.

----------------

Dr. sc. Zagorka Majstorović, knjižničarska savjetnica, zaposlena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (Hrvatski zavod za knjižničarstvo, Centar za razvoj knjižnica) na radnom mjestu savjetnice za visokoškolske i specijalne knjižnice na razini središnje matične knjižnice. Objavila dvadesetak radova s tematikom vezanom za korisnička istraživanja u NSK, izgradnju zbirki u sveučilišnom knjižničnom sustavu te sveučilišnu matična djelatnost. Sudjelovala na niz projekata NSK kao i radi/la u povjerenstvima Ministarstva kulture (npr. Povjerenstvo za izradu Strategije hrvatskog knjižničarstva, Povjerenstvo za predlaganje dodjele viših stručnih zvanja u knjižničarskoj struci i drugo). Stekla zvanje znanstvene suradnice.

Dr. sc. Jelka Petrak redovita je naslovna profesorica na Sveučilištu u Zagrebu, Medicinski fakultet. Dugi niz godina bila je voditeljicom Središnje medicinske knjižnice na istom Fakultetu. Nositeljica je stručnog zvanja knjižničarskog savjetnika.
Objavila je više od 40 znanstvenih i stručnih radova u inozemnim i domaćim časopisima, kongresnim zbornicima te monografijama. Autorica i suautorica je i nekolicine nastavnih tekstova. Izvršna je urednica za područje scijentometrije u časopisu Croatian Medical Journal. Recenzent je u više domaćih (Vjesnik bibliotekara Hrvatske, Arhivski vjesnik, CMJ) i inozemnih časopisa (BMC Medical Research Methodology).
Sudjeluje u izvođenju kolegija "Uvod u znanstveni rad u medicini" Medicinskog fakulteta i izbornom predmetu "Važno je naći valjan dokaz". Voditeljicom je modula „Znanstvena publikacija: traženje i vrjednovanje" u doktorskom studiju na hrvatskom i engleskom jeziku Medicinskoga fakulteta. Voditeljicom je izbornog predmeta "Metodika i prikazivanje rezultata znanstvenog rada" na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Last modified on Monday, 12 February 2018 09:19