Print this page
Monday, 12 February 2018 13:43

Elsevier DataSearch

Written by 
Elsevier DataSearch https://datasearch.elsevier.com/#/

Početkom 2018. godine Elsevier je “izbacio” novu uslugu za pretraživanje podatkovnih repozitorija - Elsevier DataSearch – alat za pretraživanje podataka (data search engine) koji omogućuje pretragu različitih vrsta i formata podataka koji su pohranjeni u raznim repozitorijima, a indeksiraju se u Elsevieru. Pretražuju se Zenodo, Mendeley Data, Harvard Dataverse, ArXiv i mnogi drugi.

Kako bi se olakšalo pronalaženje važnih i korisnih podataka o pojedinom istraživanju, rezultati pretraživanja na jedinstven način prikazuju skup podataka. Korisnicima se omogućuje brzo pregledavanje i procjena podataka čak prije pregleda u repozitoriju u kojem su podaci pohranjeni. Tražilica pretražuje stvarne podatke, npr. proračunske tablice i slike, te tako pomaže korisnicima pretražiti više potencijalno zanimljivih skupova podataka. Za što točnije podudaranje upita s predmetima opisanima u istraživanju, Elsevier DataSearch indeksira i podatke o podacima (metapodatke). Korisnici također mogu pretraživati podatke prema vrsti podataka, izvoru i vrsti izvora te datumu objavljivanja.

Sve u svemu, zanimljiv alat koji će zasigurno pomoći mnogima u pronalasku potrebnih informacija. Ovaj novi alat i dalje je u fazi razvoja pa Esevier poziva da im se jave svi koji imaju podatkovni repozitorij ili kakav interesantan prijedlog i primjedbu!

Kako radi Elsevier Datasearch mo\ete pogledati ovdje.


Last modified on Monday, 12 February 2018 15:35