Print this page
Wednesday, 06 March 2019 13:13

Otvorena znanost - radionica na Sveučilištu u Osijeku

Written by 

Rektorat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek pozivaju vas na radionicu "Promjene koje (znanstveni) život znače: Otvorena znanost, zašto je važna i kako vam OpenAIRE tu može pomoći?"

Radionica će se održati 15. ožujka 2019. godine u svečanoj Auli Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku s početkom u 10.00 sati.
Molimo da svoj dolazak potvrdite slanjem ispunjene prijavnice (koju možete preuzeti na dnu ovog posta) na adresu marendic (at) gskos.hr

Predavači: izv. prof. dr. sc. Jadranka Stojanovski, dr. sc. Bojan Macan i Alen Vodopijevec

Radionica se održava u suradnji s Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba, a u sklopu europskog projekta iz Obzora 2020 – OpenAIREAdvance.

PROGRAM:

10:00 - 10:45  Otvorena znanost i zašto je važna za znanstvenike. Što žele financijeri? Plan S.
10:45 - 11:30  Otvoreni pristup publikacijama - pravi put ka većoj vidljivosti i citiranosti vaših radova
11:30 - 12:15  Kako omogućiti otvoreni pristup svojim publikacijama, bez plaćanja ili kršenja nečijih prava?
12:15 - 13:15  Zakuska
13:15 - 14:00  Otvoreni istraživački podaci, njihova uloga i važnost. Kako pripremiti istraživačke podatke za pohranu i korištenje? Izrada plana upravljanja istraživačkim podacima
14:00 - 14:45  Vrednovanje i prosudba znanstvenog rada u kontekstu otvorenosti
14:45 - 15:00  Diskusija i preporuke

Inicijative otvorenog pristupa znanstvenim publikacijama opisane su u brojnim politikama i preporukama Europske komisije, a većina zemalja EU je temeljem istih donijela nacionalne politike otvorenog pristupa. Otvorena znanost, pored otvorenog pristupa publikacijama, uključuje i alternativne načine izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja koji omogućavaju ponovno korištenje, otvorene istraživačke podatke, otvoreni kod, otvorene standarde, u cilju gospodarskog rasta,  inovacija i razvoja društva. Otvorena znanost mijenja način provođenja znanstvenih istraživanja, pristupa i korištenja rezultata, a javljaju se novi načini znanstvene razmjene i suradnje. Otvorena znanost otvara put za unaprjeđeno povezivanje interdisciplinarnih istraživanja, što je ključno za rješavanje složenih istraživačkih pitanja i društvenih izazova.
Plan najvećih europskih financijera znanstvenih istraživanja kojim se od siječnja 2020. želi osigurati otvoreni pristup svim publikacijama trenutno je u javnoj raspravi, a tijek implementacije sugerira promjene koje izlaze iz okvira otvorenog pristupa i obuhvaćaju značajne segmente otvorene znanosti. Ostvarenje cilja kOAlicije S: "do 2020. godine znanstvene publikacije koje proizlaze iz istraživanja financiranih javnim sredstvima nacionalnih i europskih financijera moraju biti objavljene u odgovarajućim časopisima ili na odgovarajućim izdavačkim platformama u otvorenom pristupu” moguće je postići samo sveobuhvatnim aktivnostima otvaranja znanstveno-istraživačkog rada u svim zemljama EU.
Radionica će obuhvatiti sve segmente inicijativa i planova unutar EU, od otvorenog pristupa publikacijama, preko otvorenih istraživačkih podataka i njihovoj ulozi u Europskom Otvorenom Istraživačkom Oblaku te otvorenih i alternativnih načina vrednovanja znanstveno-istraživačkog rada. Na praktičnim primjerima nastojat ćemo pokazati najbolje primjere implementacije, kao i ulogu OpenAIRE konzorcija i načina na koji osigurava potrebnu infrastrukturu i usluge za znanstvenike, financijere i znanstveno-istraživačke ustanove.
Unatoč ogromnog potencijala koje otvorena znanost nudi u jačanju konkurentnosti cjelokupnog europskog znanstveno-istraživačkog sustava, otvaranje znanosti nosi i brojne izazove kao što su zakonska ograničenja, pitanja zaštite osobnih podataka, autorskih i srodnih prava i licencija, sustava napredovanja i osiguravanja kvalitete netradicionalnih načina znanstvene komunikacije. U zajedničkoj diskusiji nastojat ćemo dati neke odgovore i procijeniti mogućnosti primjene ovih novih inicijativa u Hrvatskoj.

Last modified on Wednesday, 06 March 2019 13:50