Print this page
Monday, 03 June 2019 15:15

Hrvatska među vodećim zemljama u objavljivanju u OA

Written by 

Nedavno je u časopisu Nature objavljen članak koji donosi analizu o tome u kolikom postotku zemlje svijeta objavljuju u otvorenom pristupu. Među vodećim zemljama je i Hrvatska u kojoj je 2017. od ukupnog broja objavljenih radova, 60% objavljeno u otvorenom pristupu. Jednako dobro stoji i Velika Britanija.

Preliminarna je procjena pokazala kako zemlje iz područja sjevernoistočne Azije, Afrike te južne Amerike imaju najveći broj objavljenih članaka u otvorenom pristupu. Istraživanje potvrđuje da čak 81% od ukupno 20 000 radova u Indoneziji objavljenih u 2017. slobodno dostupno za čitanje na Internetu. Od toga je 74% izdano pod licencama otvorenog pristupa. Nadalje, u Kolumbiji, Bangladešu i Brazilu više od 60% istraživačkih članaka je dostupno za čitanje.
Podatke je prikupio Heather Piwowar, suosnivač neprofitne kanadske organizacije Impactstory.
Usprkos europskom „Planu S" objavljenom prošle godine, „nerazvijenije" zemlje s drugih kontinenata su napravile značajne konkretne akcije te realizirale planove glede objavljivanja u OA. Jedan od razloga ovakvih rezultata je niža cijena OA časopisa koje često financijski podupire država. Niža cijena časopisa vjerojatno proizlazi iz manje komercijalizacije znanosti, i analogno tome, manjoj komercijalizaciji znanstvenih časopisa.

Više informacija možete pronaći na stranici: https://www.nature.com/articles/d41586-019-01536-5

Tekst: Tihana Grgić

Last modified on Monday, 03 June 2019 15:19