Print this page
Wednesday, 17 March 2021 11:06

Ugostili smo online radionicu iz kemije

Written by 

Unatoč pandemijskim ograničenjima, aktivnosti vezane uz popularizaciju znanosti nisu stale. Tako je Centar za znanstvene informacije IRB-a prošle subote, 13. ožujka, u knjižničnoj čitaonici u 3. krilu ugostio online radionicu za srednjoškolce pod naslovom "Analizom pogodi koja je sol u vodi". Radionicu iz ciklusa "Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja" zajedno su izveli njezin autor doc. dr. sc. Tomislav Portada s kolegom dr. sc. Zlatkom Brkljačom.

U radionici je sudjelovalo sedamnaestero srednjoškolaca iz triju srednjih škola iz Siska, Labina i Zagreba sa svojim profesoricama kemije. U prvom dijelu radionice učenici su dobili objašnjenja zadatka i pravila rada te su pitanjima sudjelovali u pokusima i raspravi koje su dr. Portada i dr. Brkljača izvodili pred kamerom na IRB-u. Drugi dio radionice je bio natjecateljski, a učenica koja je zadatak najbolje riješila dobila je za nagradu knjigu Nenada Raosa "Mala škola pisanja". To nas je podsjetilo na lijepo druženje prilikom predstavljanje navedene knjige na IRB-u koje smo organizirali u veljači 2020. u sklopu Kolokvija Centra za znanstvene informacije. Bio je to naš zadnji "predkoronski" kolokvij, ali nastojat ćemo Kolokvije ubrzo ponovno pokrenuti u online okruženju.

Voditelji su na kraju radionice najavili da će se slične aktivnosti nastaviti održavati i ubuduće. Prostori Centra za znanstvene informacije IRB-a bit će im po potrebi na raspolaganju, a svi se nadamo da će se što prije vratiti susreti s učenicima u živo – Ruđeru i Baltazaru već jako nedostaju gosti!

(Foto:Tomislav Portada)

radionica