Print this page
Wednesday, 13 April 2022 09:37

Prvi hrvatski satelit PERUN

Written by 

Za Blog CZI-ja piše: Zoran Kahrić, NASA Goddard Space Flight Center

Kako ste možda čuli, Hrvatska u slijedećih godinu-dvije planira u svemir poslati prvi satelit. Većina će pomisliti kako bi se bilo dobro prijaviti za prvog hrvatskog astronauta ili astronautkinju. Na žalost, to ipak nije slučaj. Prvi satelit bit će kockica dužine stranice 10 cm.
Već dugi niz godina u Hrvatskoj postoji organizacija A3 Space (Adriatic Aerospace Association) koja, među ostalim, radi i na projektu prvog hrvatskog satelita – PERUN. Osnivač organizacije je dugogodišnji zaposlenik Instituta Ruđer Bošković, dr. Danko Bosanac.

U početku nas je bilo samo desetak, a tokom godina Danko je uspio sakupiti stotinjak članova, fakulteta, i veliki broj kompanija i to ne samo iz Hrvatske – Projekt ima članove od SAD-a pa do Kine. Visoko učilište Algebrau Zagrebu će biti centar gdje će se satelit sklapati i testirati, kompanija Amphinicy će napravit software za komunikaciju, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek radi na solarnim ćelijama, Geolux iz Zagreba radi na kameri, a članovi s IRB-a na zemaljskoj stanici.

Ideja o misiji PERUN-a u orbiti je evoluirala tokom života projekta. Kada se počinje nešto novo, uvijek ima slijepih ulica, ulica koje dolaze do raskršća, ulica koje idu jako strmo. Mi smo morali odlučiti koliko ćemo kupiti od drugih, koliko ćemo napraviti sami, uz stalno prisutan problem financiranja. U sadašnjoj konfiguraciji PERUN će se sastojati od kamere koja će snimati promjene na zemlji.

Samo lansiranje satelita nije cilj ovog projekta. Najveći rezultat neće biti satelit težine 1 kg koji će letjeti 500 km iznad naših glava. Posljedice ovog projekta će biti velik broj mladih ljudi koji će steći znanje o najnovijim tehnologijama, procesu proizvodnje i testiranjima do sada nepostojećih u Hrvatskoj, a koji su neophodni za uspjeh u današnjem svijetu. Ako gledamo na države oko nas, od Mađarske i Slovenije pa do Slovačke i Češke, svi su već odavno počeli s takvim projektima i već imaju satelite u svemiru. Na žalost Hrvatska, BiH i Srbija su jedine države bez ozbiljnog svemirskog programa. Čak Albanija planira lansirati prvi satelit u travnju ove godine.

Više informacija o projektu možete naći na našoj mrežnoj stranici https://a3space.org/

Fotografije: model budućeg satelita

perun4

perun3

Last modified on Wednesday, 13 April 2022 09:54