Print this page
Tuesday, 19 July 2022 12:23

OBZOR EUROPA • OpenAIRE vodiči za istraživače

Written by 

Obzor Europa novi je okvirni program Europske unije za istraživanja i inovacije za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Unutar novog okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije, Obzor Europa, potiču se i promiču prakse otvorene znanosti koja je uključena u različite dijelove Ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava te realizacija otvorene znanosti u procesima istraživanja. Zakonske odredbe u ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava imaju za cilj ojačati prava i obveze korisnika kada je u pitanju otvoreni pristup te ispuniti zahtjeve otvorene znanosti za publikacije i istraživačke podatke.

OpenAIRE je pripremio nekoliko vodiča namijenjenih istraživačima koji se žele prijaviti na natječaje za financiranje programa Obzor Europa. Ciljevi ovih vodiča su nadopuna već dostupnih vodiča Europske komisije i pružanje pomoći u pisanju prijedloga.

Na portalu Otvorena znanost Centra za znanstvene informacije IRB-a, možete pronaći više o otvorenoj znanosti u programu Obzor Europa, što sve Europska komisija zahtijeva vezano uz otvorenu znanost te prijevode vodiča na hrvatski jezik (izvornici su dostupni na OpenAIRE web stranici).

 

Last modified on Tuesday, 23 August 2022 08:01