Print this page
Monday, 05 September 2022 09:43

10 godina IFLA-ine izjave o otvorenom pristupu

Written by 

Povodom 10. godišnjice IFLA-ine izjave o otvorenom pristupu, Međunarodna federacija knjižničarskih društava i ustanova objavila je izjavu o otvorenom pristupu pod nazivom 10 years of the IFLA open access statement: a call to action. Dokument daje pregled dosadašnjih koraka poduzetih prema viziji IFLA-e iz 2011. i prepoznaje nove izazove poticanja prakse otvorenog pristupa.

 Izjava navodi: 

„Potpun i neposredan besplatan pristup rezultatima istraživanja i publikacijama osigurava da svatko – uključujući istraživače, kreatore politika, građane, znanstvenike i javnost – ima podatke, dokaze i znanje koje im je potrebno za rješavanje društvenih, ekoloških i globalnih izazova. Otvoreni pristup (OA) pomiče istraživanje prema cilju potpunog pristupa uklanjanjem naplate sadržaja (eng. paywall) i širenjem globalnog pristupa kroz discipline.
[...]
Knjižnice pružaju ključnu podršku za razvoj otvorenog pristupa kao društvenog dobra. Knjižnice su u jedinstvenom položaju da podrže nepristran i inkluzivan razvoj izdavačkih mogućnosti, služeći kao infrastruktura za izdavačke inicijative i educirajući autore o putevima objavljivanja njihovih djela u otvorenom pristupu."

Cijelu izjavu možete pronaći na službenim stranicama IFLA-e.

Last modified on Monday, 05 September 2022 10:33