Print this page
Thursday, 13 October 2022 10:14

Institutu Ruđer Bošković uručena preslika povijesne isprave

Written by 

Institutu Ruđer Bošković simbolično je uručena preslika povijesne isprave s imenom Ruđera Boškovića. Ispravu je u ime Nacionalne i sveučilišne knjižnice uručila dr. sc. Dijana Machala, pomoćnica za djelatnost središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Davidu M. Smithu, ravnatelju IRB-a.

Vrijednu ispravu je NSK-u, u ime zaklade The International Trust for Croatian Monuments kao dar u spomen na znanstvenika Instituta, pokojnog dr. sc. Dušana Ražema, uručila utemeljiteljica i upraviteljica Lady Jadranka Beresford-Peirse.

Isprava potvrđuje da je Ruđer Bošković kao kapelan bio u pratnji na putu iz Pariza u London španjolskom velikašu de Fuentesu koji je ispravu i napisao. Nastala je u Parizu 17. svibnja 1760. godine, pisana je španjolskim jezikom te je pečatirana velikaševim grbom. Iz datacije saznajemo da je Ruđer Bošković boravio u Londonu osam mjeseci prije no što je postao članom Kraljevskog društva u Londonu. Tijekom boravka u Londonu objavljeno je njegovo djelo O pomrčinama Sunca i Mjeseca (lat. De Solis ac Lunae defectibus) koje je posvećeno Kraljevskom društvu u Londonu.

Isprava je unesena u katalog Centra za znanstvene informacije te se nalazi u izložbenom prostoru knjižnice 5. krila.

Više o primopredaji preslike vrijedne isprave pročitajte na stranicama IRB-a.

Last modified on Thursday, 13 October 2022 13:12