Print this page
Monday, 04 October 2010 14:17

1001 noć

Written by 
Istanbul Istanbul Preuzeto sa http://www.destination360.com/
Odnedavno vrlo popularna turska sapunica “1001 noć” navela je mnoge građane na pomisao da je kao književni predložak za seriju poslužila knjiga “Tisuću i jedna noć”. Iz gradskih knjižnica javljaju da korisnici knjigu, kada vide da nema sličnosti sa serijom, odmah vraćaju.
“Tisuću i jedna noć” je zbirka arapskih priča, novela, stihova i bajki nastalih između 9. i 14. stoljeća.
Okvirna priča je priča o lijepoj Šeherezadi i caru Šahrijahu. Šeherezada je trebala biti pogubljena nakon samo jedne noći provedene sa Šahrijahom. No, pričajući mu priče, svake večeri po jednu, dan za danom, izbjegla je smrti. Na kraju je Šahrijah oženio Šeherezadu i naredio da se sve ispričane priče zabilježe u knjizi priča o “tisuću i jednoj noći”.

Među najpoznatijim pričama su priče o Sinbadu moreplovcu i Aladinu i čarobnoj svjetiljci. No, upitno je sjeća li se još tko Sinbada i Aladina. Možda su i njih otpuhali vjetrovi “kvalitetnih” sapunica, a gledatelji misle da su i oni, kao i Šeherezada, likovi s TV-ekrana.

Cjelovita zbirka priča ima nekoliko svezaka i tisuće stranica, postoje i skraćena izdanja. Ukoliko zaključite da je vrednije upoznati PRAVU Šeherezadu nego gledati TV, zaputite se u najbližu knjižnicu, posudite knjigu i prisjetite se Sinbadovih putovanja i gdje se mogu naći svjetiljke u kojima žive duhovi…

Last modified on Friday, 22 October 2010 14:16