Print this page
Friday, 15 October 2010 13:09

Mjesec hrvatske knjige

Written by 
Knjige Knjige Preuzeto sa http://www.seebiz.eu/hr/
Danas u Vinkovcima počinje Mjesec hrvatske knjige, ove godine posvećen očuvanju bioraznolikosti, u skladu s UNESCOVIM proglašenjem 2010. godinom biološke raznolikosti. Ta će tradicionalna manifestacija hrvatskih knjižnica obuhvatiti niz godišnjica, čitanje pod krošnjama drveća, niz događanja i radionica.
Ove godine počinje akcija “Čitajmo pod krošnjama”, te će u petak 22.10.  u dvorištima knjižnica ili u obližnjim parkovima javno čitati glumci, knjižničari, ali i bake, djedovi i djeca… Za Mjesec hrvatske knjige 15.10-.-15.11. narodne knjižnice su pripremile gotovo 2000 različitih programa zajedno s raznim udrugama, uglavnom povezane sa zaštitom prirode. Djeca će se moći besplatno učlaniti u knjižnice, ali zaboravnima koji nisu vratili knjige na vrijeme, ove godine, za razliku od prijašnjih, to neće biti oprošteno.

Ovo je godina velikih obljetnica: međunarodnim skupom će biti obilježeno 60. godina Dječjeg odjela Gradske knjižnice u Zagrebu, u Samoboru će se proslaviti 200. godina od rođenja Stanka Vraza, u Rijeci  100. godina od smrti Janka Polića Kamova, a u Krapini 155. godina čitaoničke tradicije.

Na Interliberu 11.11. će se obilježiti i 50. godišnjica donošenja prvog zakona o bibliotekama, te će se predstaviti kampanja Hravstkog knjižničarskog društva “Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu”, te će se poslati prijedlog da se 11.11. proglasi Danom hrvatskih knjižnica.

Last modified on Friday, 15 October 2010 13:18