Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 18 Listopad 2012 09:35

Kolokvij u sklopu međunarodnog Tjedna otvorenog pristupa

OA102. kolokvij Knjižnice IRB-a:

Jadranka Stojanovski, Knjižnica IRB-a / Sveučilište U Zadru: KAKO JE FINCH UKRAO OTVORENI PRISTUP?

Alen Vodopijevec, Bojan Macan, Knjižnica IRB-a: KAKO JE FULIR VRATIO OTVORENI PRISTUP? - PREDSTAVLJANJE INSTITUCIJSKOG REPOZITORIJA IRB-a S PRISTUPOM CJELOVITIM TEKSTOVIMA

 

 

Kako je Finch ukrao otvoreni pristup?

U predavanju će biti riječi o globalnim inicijativama otvorenog pristupa u znanstvenom izdavaštvu te kako su se one odrazile na hrvatsku akademsku i istraživačku zajednicu. Bit će pojašnjene sve prednosti otvorenog pristupa, posebice za manje znanstvene zajednice. Ukratko će se predstaviti Hrvatska deklaracija o otvorenom pristupu. Dat će se pregled najnovijih zbivanja u svijetu znanstvenog izdavaštva, kao što je „Finch report“ (Velika Britanija), kao i modela koji potiču plaćanje „Article Processing Charge“ izdavačima, čime bi se osigurala dostupnost objavljenog rada u „otvorenom pristupu“. Radi li se o stvarnim pomacima prema globalnoj dostupnosti znanstvenih informacija ili će uključivanje komercijalnih izdavača trajno i nepovratno promijeniti zajednicu i okoliš otvorenog pristupa, pokazat će vrijeme.

 

Kako je FULIR vratio otvoreni pristup?

Predstavljamo vam institucijski repozitorij Instituta Ruđer Bošković (Full-text Institutional Repository of the Ruđer Bošković Institute – FULIR) na čijem uspostavljanju Knjižnica aktivno radi već nekoliko godina. U prvoj fazi implementacije FULIR-a digitalizirana je dokumentarna građa IRB-a te objavljena u Fotogaleriji Knjižnice i FULIR-u (digitalizirana zbirka godišnjih izvještaja IRB-a i glasnika Ruđer). U drugoj fazi uspostave institucijskog repozitorija nastao je FULIR, koji će poslužiti kao platforma za objavljivanje cjelovitih tekstova znanstvenoh publikacija djelatnika IRB-a. U FULIR će se arhivirati cjeloviti tekstovi znanstvenih i stručnih radova objavljenih u domaćim i inozemnim časopisima, zbornicima konferencija, razne monografije, izvještaji i poglavlja u knjigama, ocjenski radovi, ali i razni prilozi s konferencija iza kojih nije ostao nikakav objavljeni trag, kao što su posteri, prezentacije i slično, te audio i video materijali.

 

Kolokviju možete i virtualno prisustvovati!

Potrebno vam je računalo povezano na internet, zvučnici te web preglednik s podrškom za Flash. Ukoliko želite postavljati pitanja, morate imati i mikrofon (poželjno slušalice s mikrofonom).

URL: http://conf.irb.hr
Lozinka za sudionike: kolokvij102

Više informacija

  • Predavač:

    Jadranka Stojanovski, Knjižnica Instituta Ruđer Bošković / Sveučilište u Zadru; Alen Vodopijevec i Bojan Macan, Knjižnica Institut Ruđer Bošković

  • Mjesto održavanja: IRB, dvorana 3. krila
  • Vrijeme održavanja: 25. listopada 2012., četvrtak, u 15:00h