Ispiši ovu stranicu
Petak, 12 Veljača 2016 09:34

Badminton - sport za sve!

bad mala122. kolokvij Knjižnice Instituta Ruđer Bošković

Filip Lončarić, Badminton klub FLEX
BADMINTON - SPORT ZA SVE!

Polako dolazi proljeće - dobijate li želju napustiti sigurnost kauča i početi se baviti nekim sportom? Možda biste mogli probati s badmintonom... :)

Badminton u Hrvatskoj u ekspanziji je naročito u posljednjih desetak godina. Segment profesionalizma dosegnuo je vrlo brzo po osnivanju Saveza 1991. godine te priključenjem Hrvatskom Olimpijskom Odboru, no paralelno s time krenulo je i intenzivnije rekreativno bavljenje ovim sjajnim sportom. Kao izrazito dinamična aktivnost koja uključuje cijelo tijelo, privlačan je svim dobnim skupinama, a svoje mjesto pronalazi i u vanjskoj razbibrizi uz roštilj ili piknik. Odatle dolazi i najčešći stereotip o badmintonu kao „livadskom sportu" kojeg, srećom, razbija prvi dolazak na dvoranski teren omeđen mrežom.
Badmintonski klub Flex osnovan je krajem 2010. godine s ciljem promocije i širenja badmintona. U predavanju će se kroz razvoj kluba ujedno prikazati i razvoj badmintona kao sporta budućnosti koji će, pored statusa nacionalnog sporta koji drži u velikom dijelu Azije, svoje mjesto uskoro pronaći i kod nas.

----
Filip Lončarić badmintonom se uspješno počeo baviti još u osnovnoj školi. Tijekom studija počeo je raditi kao demonstrator na Katedri za kineziologiju Filozofskog fakulteta u sklopu obaveznog kolegija Tjelesne i zdravstvene kulture. Potaknut od strane vlastitih studenata, u studenom 2010. godine osniva Badminton klub FLEX s idejom podučavanja svih uzrasta, od djece do rekreativaca i veterana. U sljedećih nekoliko godina članovi kluba počinju s natjecanjima u Hrvatskoj i regiji sa sjajnim uspjesima, a klub pritom sve više raste. Filip je sa reprezentacijom Sveučilišta u Zagrebu nastupio na Državnom sveučilišnom prvenstvu na kojemu su osvojili prvo mjesto plasiravši se na europsku smotru u Rotterdam, a s muškom i ženskom selekcijom Filozofskog fakulteta osvaja čak 10 ekipnih trofeja. BK FLEX danas broji 50-ak aktivnih članova i uspješno sudjeluje na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim vođenja kluba, Filip je organizator i brojnih turnira (posljednji je dvodnevni rekreativni turnir „Servus" sa čak 174 natjecatelja). U 2015. primio je Nagradu „Franjo Marković" za iznimne sportske rezultate te doprinos sportu na Filozofskom fakultetu. Također je delegiran u savjetništvo Europskih sveučilišnih sportskih igara koje će se održati 2016. u Zagrebu (Univerzijada).

Više informacija

  • Predavač:

    Filip Lončarić, Badminton klub FLEX

  • Mjesto održavanja: IRB, dvorana 3. krila
  • Vrijeme održavanja: 17. veljače 2016. u 15:00h