Ispiši ovu stranicu
Utorak, 07 Studeni 2017 17:05

3D svijet / It's a 3D World

mala logo132. kolokvij Centra za znanstvene informacije
Sven Maričić, Sveučilište u Rijeci
Danijela Stanojević, HRT
Nikolina Štivić Radić, Grad Rijeka - Direkcije za zaštitu kulturnih dobara
3D SVIJET/ IT'S A 3D WORLD
- predstavljanje filma -

Kratki dokumentarni film „3D svijet" prikazuje inicijativu dvoje ljudi u Rijeci gdje je pokrenut projekt istraživanja, obnove i oživljavanja kompleksa nekadašnjeg rimskog vojnog zapovjedništva. U projektu su sudjelovali doc. dr. sc. Sven Maričić, stručnjak za 3D tehnologiju s Medicinskog fakulteta u Rijeci, te Nikolina Štivić Radić, ravnateljica riječke Direkcije za zaštitu kulturnih dobara. Ideja da se artefakt - listić iz 3. st. koji je pronađen na spomenutoj lokaciji, pretvori u kulturno-turističku ponudu suvenira, spaja 3D tehnologiju i očuvanje kulturne baštine. Veći je izazov posebice što prikazuje kako suradnja među strukama i zajednički rad može doprinijeti ne samo gradu Rijeci, već i Hrvatskoj koju smješta na kulturnu kartu Europe i svijeta. Ovim projektom, nazvanim „malo riječko čudo", Rijeka je dodala svojem imidžu sliku mentaliteta koji se usuđuje širiti horizonte.

„3D svijet" je u 2017. bio premijerno prikazan HRT-u te u „Art-kinu Croatia" u Rijeci.

Nakon projekcije o filmu će govoriti doc. dr. sc. Sven Maričić, Nikolina Štivić Radić te Danijela Stanojević, redateljica i scenaristica filma.

----------

Doc. dr. sc. Sven Maričić je jedan od pionira 3D printa u ovom dijelu Europe koji je prije deset godina izradio prvi medicinski model i tako uveo Hrvatsku u elitni klub visoko razvijenih zemalja u kojima se primjenjuje 3D print u kirurgiji. Zahvaljujući njegovim rezultatima uspješno su napravljeni brojni implantati, rekonstrukcije, vizualizacije i modeli za biomedicinske namjene. Pod njegovim mentorstvom napravljeni su mnogi start-up projekti s domaćim i međunarodnim priznanjima, poput prvih domaćih 3D puzzli za slijepu i slabovidnu djecu, ali i prvi hrvatski 3D printani mikroskop. Posjeduje sposobnost pretvorbe misli u konkretan printani proizvod. Sudjelovao je u pokretanju vrlo uspješnog 3D laboratorija za djecu i mlade, rekonstrukciju rimskih artefakata starih nekoliko tisuća godina i niza drugih stvari. Trenutno se bavi svemirom. (http://tedxzagreb.com/govornik/sven-maricic/)

Danijela Stanojević, rođena je u Zagrebu 1978. Kao scenaristica radi još od 1998. na dokumentarnim projektima, televizijskim emisijama i filmovima.  Kao redateljica i scenaristica radi isključivo na svojim projektima koji se samo bave ljudskim pravima ili angažiranim pričama koje su u svrhu razvoja općeg dobra i to radi u produkciji K-zone. Uglavnom radi i razvija televizijske emisije, te dokumentarne serijale za HRT. Uz profesionalan televizijski angažman kao slobodne novinarke i scenaristice Danijela Stanojević piše kratke priče i romane. Sve priče koje je napisala su objavljene, neke su prevedene na engleski i objavljene po antologijama Hrvatske suvremene proze, te je za svoj spisateljski rad nagrađivana. Kroz svoju karijeru surađivala je na velikim televizijskim projektima poput „Big Brother" (2 sezona) ili filmskim projektima poput „Kuhanje povijesti" redatelja Petra Kerekeša koji je osvojio i Red Dot. Boravila je u Francuskoj te ju često posjećuje i s tom državom, njezinim novinarima, filmašima i uvaženim članovima društva njeguje dobre odnose. 2010. bila je stipendistica UNESCO-a za mlade spisateljice u Parizu. (http://danijelastanojevic.com/)

Nikolina Radić Štivić diplomirala je 1994.g. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U periodu od 1995.- 2002.g. zaposlena je u arhitektonskim biroima u Beču i Zagrebu na poslovima arhitektonskog projektiranja. Ovlaštena arhitektica je od 1998.g., a od 2017.g. ovlaštena arhitektica urbanistica. Od 2002. . zaposlena je u Gradu Rijeci, Odjelu gradske uprave za kulturu, a od 2007.g. ravnateljica je Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara gdje radi na koordinaciji realizacije izgradnje novih objekata u kulturi i realizaciji programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara među kojima je i 3D baština u suradnji sa dr.sc. Svenom Maričićem. Urednica je knjižnog niza koje izdaje Grad Rijeka i to: Palača šećerane u Rijeci, 2008.; Tarsatički principij – kasnoantičko vojno zapovjedništvo, 2009., kao i autorica postava izložbi povodom promocije tih dvaju projekata. Sudjeluje na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama s temom projekata i programa kulturne baštine.

O FILMU:
Redateljica/scenaristica: Danijela Stanojević
Snimatelj: Miran Krčadinac
Montažer: Valent Balun
Animatorica: Ira Bulić
Spikerica: Mirela Matković
Dizajnerica: Barbara Zec
Autor ilustracije: Damir Gudiček
Produkcija: Danijela Stanojević
Proizvodnja: 2017.
Trajanje: 20“

https://www.facebook.com/3Dsvijet/

 

Više informacija

  • Predavač:

    Sven Maričić, Sveučilište u Rijeci
    Danijela Stanojević, HRT
    Nikolina Štivić Radić, Grad Rijeka - Direkcije za zaštitu kulturnih dobara

  • Mjesto održavanja: IRB, dvorana 3. krila
  • Vrijeme održavanja: 13. studenog 2017. u 15:00h