Ispiši ovu stranicu
Utorak, 27 Ožujak 2007 14:32

Veliko proljetno spremanje: kako pospremiti radove nastale u vašoj akademskoj ustanovi?

repository68. kolokvij Knjižnice IRB-a: VELIKO PROLJETNO SPREMANJE : KAKO POSPREMITI RADOVE NASTALE U VAŠOJ AKADEMSKOJ USTANOVI?

O otvorenim arhivima ili repozitorijima počelo se govoriti 2002. godine, nakon što su u Budimpeštanskoj inicijativi za otvoreni pristup prepoznati kao jedan od putova za postizanje otvorenog pristupa svim objavljenim rezultatima znanstvenih istraživanja. Tada je započeo trend izgradnje digitalnih otvorenih arhiva pri sveučilištima i znanstvenim institutima. Takvi arhivi imaju namjeru prikupiti sve rezultate znanstvenog rada nastale u okviru ustanove, te svjedoče o njenoj kvaliteti i produktivnosti.

Stvaraju ih i održavaju uglavnom knjižničari, a radove u najboljem slučaju pohranjuju sami autori. Sve više se ustanova danas odlučuje na to da svoje djelatnike obveže na pohranjivanje svih objavljenih radova.

 

Prema Direktoriju otvorenih repozitorija (The Directory of Open Access Repositories - OpenDOAR) te Registru otvorenih repozitorija (Registry of Open Access Repositories - ROAR), u svijetu je danas preko 850 otvorenih arhiva, i večinu čine upravo institiucijski repozitoriji. Najveći broj nalazimo u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

U Hrvatskoj su do sada izgrađena tri repozitorija:

FSB zbirka doktorskih radova (http://www.fsb.hr/library/search.php),

Repozitorij Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (http://medlib.mef.hr/) te

DARHIV - Digitalni arhiv Filozofskog fakulteta (http://darhiv.ffzg.hr/).

 

Na kolokviju će se opisati i usporediti okolnosti u kojima su nastali, njihove svrhe, te iskustva stečena pri implementaciji i održavanju (u područjima softverskih rješenja, izgradnje metapodatkovnih shema, autorskih prava, suradnje s autorima i upravama ustanova, korištenosti i dr.).

 

Više informacija

  • Predavač:


    Tamara Krajna, Knjižnica fakulteta strojarstva i brodogradnje,
    Lea Pulišelić, Središnja medicinska knjižnica,
    Marijana Glavica i Iva Melinščak Zlodi, Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu

  • Mjesto održavanja: IRB, dvorana 3. krila
  • Vrijeme održavanja: 27. ožujka 2007.