Ispiši ovu stranicu

Bojan Macan

Voditelj Centra

Vođenje Centra za znanstvene informacije i Odjela Knjižnica, organizacija poslova, razvoj novih knjižničnih usluga, osmišljavanje i implementacija informacijskih tehnlogija u poslovanje knjižnice, otvorena znanost, otvoreni pristup znanstvenim publikacijama i istraživačkim podacima, upravljanje istraživačkim podacima, bibliometrijske analize, edukacija...
tel. 4560-929 (interni 1407)
e-mail: bmacan[at]irb.hr
soba 218 (I. krilo, I. kat)

Bojan_MacanBojan u Centru za znanstvene informacije IRB-a radi od 2004. godine. Doktor je informacijskih i komunikacijskih znanosti (2015.), a prije toga je završio studij hrvatskog jezika i književnosti te informacijskih znanosti, smjera bibliotekarstvo (2005.). Izabran je u stručno zvanje knjižničarskog savjetnika. Radio je i/ili radi na poslovima nabave i organizacije znanstvenih časopisa, implementacije integriranog knjižničnog sustava (Kohe) u poslovanje Centra, implementacije Repozitorija cjelovitih tekstova Instituta Ruđer Bošković - FULIR, razvoja Hrvatske znanstvene bibliografije - CROSBI, održavanja starih i razvoja i održavanja novih mrežnih stranica Centra, međuknjižničnoj posudbi te razvoju novog sustava za međuknjižničnu posudbu IRB-a - SEND-a 2.0, izdavanja i uređivanja Godišnjih izvještaja IRB-a, Annual Reporta i dr. Bavi se i edukacijom, raznim bibliometrijskim analizama te problematikom vrednovanja znanstvenog rada, razvojem novih informacijskih sustava, tematikom vezanom uz znanstveno izdavaštvo i otvoreni pristup informacijama. Od 2009. godine Bojan je voditelj Centra.

Njegovi su interesi široki i vezani su uz bibliometriju, znanstveno izdavaštvo, otvoreni pristup informacijama, upravljanje istraživačkim podacima, implementaciju novih tehnologija i usluga u knjižnice te razvoj i implementaciju sustava informacija o znanstvenoj djelatnosti (CRIS sustav). Bojan je najpismeniji pa kada dvojimo oko nekih stvari iz hrvatskog jezika, pitamo njega.

Osim što izuzetno dobro govori hrvatski jezik, govori i engleski jezik, a po potrebi se služi i njemačkim.

U slobodno vrijeme se rekreativno bavi sportom, skiće po svijetu, malo svira..., voli planinarenje, putovanja, društvene igre... Zna kuhati i peći kolače. Zna popraviti sve u kući. Ponekad se lupi čekićem u prst.