Ispiši ovu stranicu

Otvoreni dani 2005. - Knjižnica bez zidova

knjigaOtvoreni dani IRB-a, 21.-23. travnja 2005.

Punkt Knjižnice: KNJIŽNICA BEZ ZIDOVA

 

 

 

Usluge knjižnice postaju integrirane u virtualni okoliš koji podupire učenje, a informacijski se prostor dizajnira tako da pomaže znanstvenicima u stalnim i brzim promjenama.

1. E-knjige
Knjige na CD-ROM-u i e- knjige polako potiskuju klasičnu tiskanu knjigu. Hoće li tiskane knjige nestati s polica, a ¸knjižnice postati velika računala...?

2. Godina fizike: Einstein na webu
Einstein je danas svuda oko nas, njegove teorije primjenjuju se u svakodnevnom životu, a sve o njemu možemo naći između ostaloga i na internetu. U moru informacija treba znati izabrati traženu i to je danas nova uloga knjižničara.

3. Obrazovanje na daljinu: e-learning
Zahvaljujući internetu niti učenje više nije zatvoreno u četiri zida učionice ili fakultetske predavaonice. Putem interneta moguće je pohađati školu, fakultet, specijalne tečajeve...

4. Vrednovanje web izvora
Danas se internet sve više koristi za pronalaženje informacija koje trebamo, no jesu li te informacije koje pronađemo točne i možemo li im vjerovati? Kako bismo se što bolje zaštitili od netočnih informacija, trebamo biti upoznati s osnovnim kriterijima za vrednovanje web izvora:
- Tko je autor stranica?
- Tko održava stranice?
- Učestalost ažuriranja stranica?
- Točnost informacija?

5. Pretraživanje znanstvenih informacija
Kako količina znanstvenih informacija koja nam je na raspolaganju uglavnom putem weba sve više raste, neophodno je u tom mnoštvu pronaći onu pravu za nas. Stoga je neophodno poznavati osnovne vještine pretraživanja informacija. U tome će nam pomoći knjižnični katalozi, baze podataka i tražilice web prostora.

U priloženom letku možete pogledati odabrane sadržaje s interneta za svaku navedenu temu!

Više informacija