Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 17 Rujan 2014 13:07

Korištenje sustava za pohranu i dijeljenje datoteka ownCloud

U svjetlu sve većeg broja vrtova u urbanim područjima, nastojanja za uspostavljanjem vlastite proizvodnje povrća, zdravog, eko, nešpricanog... krenuli smo i mi u Centru za znanstvene informacije IRB-a u projekt upravljanja vlastitim podacima u vlastitom vrtu. Dosta nam je Dropboxa, Google Drive-a i sličnih servisa pa smo u suradnji s Centrom za informatiku za ruđerovce i ruđerovke implementirali ownCloud aplikaciju za mrežnu pohranu podataka, njihovo dijeljenje i sinkronizaciju između raznih uređaja.

Usluzi se može pristupiti pomoću vaših LDAP korisničkih podataka prijavom na http://mojoblak.irb.hr no potrebno je naglasiti da je to još uvijek testno okruženje. Više o mogućnostima ownClouda možete pročitati na službenoj web stranici www.owncloud.org. Bitno je naglasiti da je i SRCE u fazi implementacije istog sustava za cijelu akademsku i znanstvenu zajednicu te će u budućnosti biti moguća integracija između ova dva sustava. Jedna instanca ownClud aplikacije se već više od godine dana testira i koristi za razmjenu podataka u okviru Innomol projekta te od strane uredništva za potrebe izrade godišnjih izvještaja IRB-a.

Tijekom predavanja i radionice polaznici će biti upoznati s mogućnostima Owncloud aplikacije te na praktičnim primjerima isprobati nekoliko scenarija mrežne pohrane, dijeljenja i sinhronizacije datoteka.

Polaznici mogu ponijeti i vlastita prijenosna računala (Windows, Linux, Mac). Za pristup web sučelju potrebno je znati samo svoje LDAP korisničke podatke (korisničko ime i lozinka za mail).

PREDAVAČ: Alen Vodopijevec

PREDVIĐENO TRAJANJE RADIONICE: 1 sat